Obrane masline usred Splita: kvaliteta ulja neupitna, feštu začinila 'svađa', a vrijedne bočice idu onima koji spašavaju tuđe živote

Obrane masline usred Splita: kvaliteta ulja neupitna, feštu začinila 'svađa', a vrijedne bočice idu onima koji spašavaju tuđe živote

Plod s nijedne od petnaestak maslina u kotaru Lokve neće propasti. Za to se pobrinulo dvadesetak entuzijasta predvođenih Danielom Lolićem, predsjednikom vijeća Gradskog kotara, koji su u četvrtak cijelo poslijepodne proveli u berbi tih cijenjenih uljarica.

Zatekli smo ih usred posla u kvartovskom parku te se uvjerili kako su grablje radile punom parom da bi se dohvatili ljubičasti plodovi na visokim granama pet maslina, a tek ih je čekalo njih desetak na drugoj lokaciji.

- Pala je odluka da plodovi masline više neće padati na tlo, htjeli smo to i prijašnjih godina, ali su nas omeli suše i nametnici. Cilj je da se potakne stanovnike na sadnju stabala na svojim okućnicama jer će tako godinama moći uživati u njihovim plodovima, ali i da brinu i o drugim stablima koja rastu u kotaru, primjerice bademima koji često budu neobrani - objasnio nam je kotarski čelnik.

Pojasnio je kako će se dobiveno ulje pakirati u bočice s etiketama, a koristit će se kad se budu održavale kvartovske fešte i poklanjat će se darivateljima krvi za uspomenu.

- Vrijeme je super, taman za masline. Dobre su, pune ulja, šteta da propadnu! Drago mi je što su se okupili naši darivatelji krvi i što radimo nešto pozitivno za kvart - zadovoljan je bio Dino Marušić, kapetan DDK Lokve, a odazvao se i Hrvoje Bota, mladi arhitekt i urbanist.

- Podržavam da se sadi, uređuju i koriste postojeći resursi. To je trend na zapadu gdje se sade urbani vrtovi i voćnjaci, čime se potiče druženje građana u prirodi te uzgoj zdrave hrane. Imamo dosta javnih površina koje bi se mogle urediti na takav način - kazao nam je arhitekt, a moglo se čuti kako su svi složni i voljni da se baš to provode na Lokvama.

Simpatično prepucavanje nastalo je kad smo upitali koliko se ulja očekuje od maslina starih više od 20 godina. Iako složni da to nije ni bitno, već sam karakter i poruka akcije, moglo se čuti kako jedna strana tvrdi da neće biti više od 50 kilograma, a druga se nadala četverostrukoj količini.

U konačnici se skupilo stotinjak kilograma, čime se svi bili vrlo zadovoljni. Plodovi su maleni, ali puni ulja pa će sigurno i konačni proizvod s Lokvi biti više nego kvalitetan.

Dodajmo kako su se nesvakidašnjoj akciji revno priključili i gradski vijećnici Jakov Prkić i Duje Sučić, stanovnici toga kvarta.

Naslovnica Maslinarstvo

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati