'Prosječan randman bio je za očekivati, ali kvaliteta je - iznimna!'

'Prosječan randman bio je za očekivati, ali kvaliteta je - iznimna!'

Berba maslina je pred vratima. Ne samo da je pred vratima, već je i počela, pogotovo kod onih maslinara koji preferiraju ulja bogata fenolima. 

Prošle nedjelje uljara Posedarje preradila je prvi ovogodišnji urod maslina, piše Zadarski list

Stigle su iz Kolana na otoku Pagu, a dovezli su ih Josip Oštarić Movo, sorte Leccino i Pendolino dr Ive Šupraha sortu Oblica.

- Randman ulja od 10 posto bio je za očekivati, ali je kakvoća iznimna - govori Šime Klanac iz uljare Posedarje.

- Za sada se maslinari upisuju za preradu maslina tijekom vikenda, ali uskoro ćemo raditi svakodnevno. Uvjeren sam da će najveća berba biti u drugoj polovici listopada i početkom studenog - saznajemo od Šime Klanca koji nastavlja: 

- Lijepo, suho i toplo vrijeme koje najavljuju meteorolozi ubrzat će zriobu i gubitak vode iz plodova. Još uvijek maslinari robuju randmanu na štetu kakvoće.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE

Naslovnica Maslinarstvo

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?





Pošalji Rezultati