StoryEditorOCM

zlato sa škojaTalijanka Michela ne sluša struku i 'gura' berbu po svome: Žao mi je što mladi odlaze s ovog prelijepog otoka!

19. listopada 2017. - 11:00
Michela Spadavecchia u masliniku

Premda stručnjaci zbog velike ljetne suše predlažu težacima da berbu maslina odgode barem do 25. listopada, Talijanka Michela Spadavecchia (34) iz Calvenzana kod Bergama "gura" po svome.

Ona je uz pomoć međunarodne ekipe u svojem masliniku kod Vrisnika, na predjelima Sajšćina, Rosohe, Pediče selo i Polovine, među prvima na otoku Hvaru ubrala 302 kilograma kvalitetnih plodova i preradom u uljari "Božić" u Svirčima dobila čak 46 litara ekstra djevičanskog ulja.

A ovo "Talijansko zlato", kako je na škoju zovu, zajedno sa svojim danas pokojnim partnerom Oscarom Casarijem je 2013. ljetovala u kampu "Mina" u Jelsi i sasvim slučajno upoznala Jakova Grgičevića iz Vrisnika, nakon čega se između njih razvilo neraskidivo prijateljstvo.

Budući da on upravo na predjelu Sajšćina ima ranč i 600 stabala maslina, Michela-Miki se već pri prvom posjetu odmah zaljubila u maslinarstvo, da bi do danas postala sretnom vlasnicom kuće i maslinika s čak 300 stabala.



– Žao mi je da mladi odlaze s ovog prelijepog otoka, jer ako sam ja kao psihologinja s desetogodišnjim radnim iskustvom mogla Italiji reći zbogom i nastaniti se ovdje, zašto i oni ne ostanu. Krenula sam tako reći iz ničega, ali sam uz financijsku pomoć svojih roditelja Uga i Ilde došla do sasvim solidnog poljoprivrednog imanja većeg od jednog hektara. Uzgajam pretežno oblice i ponosna sam članica Udruge hvarskih maslinara "Sv. Špirijun", a do sada sam na manifestacijama maslinara i uljara dobila nekoliko zapaženih priznanja. Posljednja mi je bila zlatna medalja s prošlog "Noćnjaka" – kaže junakinja naše priče.

Za ranu berbu se, kako ističe, odlučila po Jakovljevu savjetu, a pomagali su joj prijateljica iz Italije Lori Rossoni, dva Slovaka, Nijemac i Bošnjak, te Jakov sa svojim sumještanima Tončijem i Dinkom.

Svi su oduševljeni da je Michela uspješna maslinarka, međutim, ona se na vrijeme osigurala. Ako koja godina i bude loša, preživjet će od ugostiteljstva, pa i iznajmljivanja brodica, čime se također bavi. 

19. travanj 2024 01:52