StoryEditorOCM

zadivljujuća ravnotežaDr. Ivica Vlatković: Sorte koje su izdržale oštru zimu ponijele su dobar rod, a chamlali je poseban fenomen

Piše Dr. Ivica Vlatković
14. listopada 2017. - 10:09
Ivica Vlatković u svom masliniku

Sorte koje su izdržale oštru zimu ponijele su dobar rod. Preostale oblice u mojim maslinicima ponijele su dobar rod, ali ipak toskanske sorte ascolana, frantoio, lećino, pendolino, morajolo... imaju najbolji postotak oplodnje.

Chamlali je priča za sebe kao i pisholen. Chamlali je stanoviti fenomen, jer na nekim grančicama nije imao lista, ali je izbacio rese i oplodio se. Doista ima izvrstan rodni potencijal. 

Jednako tako dubrovačka grozdača ima izvrsnu oplodnju. 

Zadivljujuće je u životu maslina promatrati njenu ravnotežu i njenu reakciju da tu ravnotežu ne izgubi. Sjeverne grane maslina, koje je bura i visoka koncentracija soli ogolila, kompenzirala je novim listovima, ali i skromnim rodom na južnim granama gdje je zadržala list. 

Kao da mi kaže: "Evo vratila sam svoj puni izgled i ljepotu, ali ne mogu ti dati više od ovoga". 

Maslina nas uči da smo svi ranjivi, ali i da ravnotežom življenja rane lakše zacjeljuju. Treba težiti ravnoteži života i izići sa što manje ožiljaka iz svih nevera koje nas zadese kroz život. 

Umijeće življenja kojem bi čovjek trebao težiti nije samo sposobnost kreacije u poslovima kojima se bavi već i u sposobnostima prenošenja i razmjene iskustva i znanja s drugima koji to nisu prošli ili ne znaju za njih. 

Samo tako možemo izbjegavati nove neravnoteže i nevere u životu. Tada će i ožiljci života biti manji i brže zacijeliti.

19. travanj 2024 04:48