StoryEditorOCM

bogat četverodnevni programNa Svjetsko prvenstvo dolaze natjecatelji iz čak devet zemalja, poznata su i pravila, a po kaletama se čuju svakakvi komentari: Izmislili smo to da nam furešti besplatno oberu masline!

13. listopada 2017. - 13:49

Bračani su osmislili i organizirali Prvo svjetsko prvenstvo u branju maslina koje će se održati u Postirima od 19. do 22. listopada.

Na tom jedinstvenom natjecanju svoje timove prijavilo je devet reprezentacija. Vještinu će pokazati maslinari iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Grčke, Nizozemske, BiH, Novog Zelanda i Hrvatske. Boje Lijepe naše branit će kombinacija berača iz Postira i susjednog Dola.

Svaku reprezentaciju činit će četiri berača, po dvije žene i dva muškarca. Svi oni odmjerit će vještinu i spretnost u branju "na sakete", odnosno u tradicionalnom ručnom skidanju plodova, a potom i u kategoriji "s tresačima", odnosno grabljicama, dakle, na suvremeni način uz pomoć tehnike.

Za svaku kategoriju natjecatelji će imati na raspolaganju jedan sat, s tim što će se masline ručno brati u prijepodnevnim satima, a "strojno" tijekom poslijepodneva. Svaki tim imat će na raspolaganju po šest stabala, pa će strategiju moći razraditi po slobodnoj volji.

Konačni pobjednik bit će ona reprezentacija čija količina ubranih maslina, u obje kategorije zajedno, bude najteža na vagi. Jasno, to zanimljivo i premijerno svjetsko natjecanje pratit će - publika.

Istoga dana ubrane količine preradit će se u pogonu uljare u Postirima, a svaki natjecatelj za uspomenu će dobiti bocu ulja s utisnutim simbolom prvenstva, i to od maslina koje su sami ubrali. Dakle, nitko se neće kući vratiti praznih ruku.

- Sve je spremno za početak natjecanja. Osigurani su maslinici u kojima će se odvijati natjecanje te je sačinjen bogat i raznolik četverodnevni program. Tih dana sve će u Postirima biti podređeno i u funkciji održavanja Prvog svjetskog prvenstva u branju maslina. Ovaj jedinstveni događaj može postati neizostavna sastavnica bračke turističke ponude - kazala je Ivana Jelinčić, direktorica Turističke zajednice Postira (TZ) i glavna operativka programa.



Organizatori, a to su postirska Poljoprivredna zadruga, Općina i TZ, namjeravaju taj projekt, prvi na svijetu, zaštititi kao ideju.

- Cilj nam je promocija Postira i otoka Brača kao destinacije koje proizvode u potpunosti prirodno, zdravo i visokokvalitetno maslinovo ulje, poštujući stoljetnu tradiciju i visoke standarde kvalitete, osiguravajući time autentičan doživljaj posjetitelja i kvalitetan život mještana - pojasnila je Ljerka Vlahović, direktorica Zadruge.

Svjetsko prvenstvo u branju maslina neće biti samo puka demonstracija vještine i brzine. Natjecanje je također posveta općem veselju, cjelodnevnim piknicima i izletima.

Organizirat će se edukativne radionice, predavanja i degustacije. Upriličit će se posjet etno eko selu Dol i kušanje njihove torte hrapoćuše, koja je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro, potom izlet u Pučišća i posjet njihovoj Klesarskoj školi te posjet Škripu i Muzeju uja.

No, Bračani ne bi bili "svoji" da se po kaletama ne mogu čuti ovakvi komentari:

- Izmislili smo svjetsko prvenstvo da nam furešti besplatno oberu masline. Opet će se profitirati i zaraditi, a za "šminku" će se svakom natjecatelju dati boca ulja. Bračka su to posla...

17. travanj 2024 19:20