StoryEditorOCM

hrana i lijekPogledajte video koji najbolje opisuje zašto maslinovo ulje nazivamo i 'tekuće zlato'

Piše Maslina
12. listopada 2017. - 10:01

Kako nešto tako ukusno može ujedno biti i iznimno zdravo? Iako je pitanje legitimno, nova istraživanja potvrdila su ono što se na našim prostorima već stoljećima tvrdi: maslinovo ulje dobro je za vas, a evo i zašto.

Iako je na našim prostorima već stoljećima jedna od najpopularnijih namirnica, sve više se koristi i diljem svijeta. Maslinovo ulje steklo je u zadnjih nekoliko godina nevjerojatnu popularnost, pogotovo u Americi gdje postaje neizostavan sastojak većine jela.

Maslina raste na čitavome prostoru Mediterana, a topla klima i sunce ključni su faktori u njenom uzgoju. Proizvodnja maslinovog ulja porasla je trostruko samo u zadnjih nekoliko godina, a nije ni čudo, budući da su doista svi 'poludjeli' za tom namirnicom.

Iako ga neki koriste primarno zbog prepoznatljivog okusa, brojni drugi razlozi možda vas potaknu da ga uključite u svoju prehranu. Jedna je od najzdravijih masnoća za koju se možete odlučiti, a uz to je bogata vitaminom E i pomaže u borbi protiv kolesterola.



Različite su vrste ovoga ulja, pa znamo za rafinirano, djevičansko i ekstradjevičansko. Naravno, ovo zadnje je najbolje za vas, ali i najskuplje, a ni ne čudi budući da je samo za jednu litru potrebno preko 1000 maslina.

Postoje i mnogi različiti okusi koji su rezultat različitoga dozrijevanja raznih sorti maslina. Tako da, ukoliko vam ne odgovara okus jedne vrste ovoga ulja, pokušajte s drugim, manje intenzivnim vrstama.

Jedan od glavnih sastojaka maslinovog ulja oleinska je kiselina, a osim toga, ovo je ulje bogato i antioksidansima.

Kada govorimo o masnoćama, upada na 'dobru stranu'. Osim što su masti potrebne ljudskome tijelu kako bi funkcioniralo, konzumacija maslinovog ulja može nam pomoći u borbi protiv kolesterola.

U videu je naglašena i važnost čuvanja maslinovog ulja na mračnom i hladnom mjestu kako biste spriječili njegovu oksidaciju. Nije potrebno držati ga u hladnjaku kao neka druga ulja, ali osigrajte mjesto u kuhinji gdje se boca neće dodatno zgrijavati i time utjecati na kvalitetu ulja.

20. travanj 2024 09:46