StoryEditorOCM

pogoni otvaraju vrataPočela berba maslina! Poznati i prvi randmani, uljare objavljuju cijene prerade

5. listopada 2017. - 14:00

Na Braču je počela berba i prerada maslina, a po tradiciji prvi su u maslinike ušli Postirani. Isto tako njihov pogon za preradu maslina prvi je na Braču pokrenuo svoje strojeve i otvorio sezonu prerade.

Zanimljivo je spomenuti da Postirani preradu maslina rade na centrifugi, ali su istodobno zadržali i tradicionalni način prerade "na presi". Tako maslinari i njihovi kupci imaju mogućnost izbora.

Utvrđene su i cijene prerade maslina. Tako za kilogram prerađenog ploda treba platiti 1,10 kuna, dok cijena prerade na presi, gdje stane 250 kilograma ploda, iznosi 330 kuna. Za članove Poljoprivredne zadruge ta je cijena povoljnija.

Tu je i otkup maslinova ulja, i to po cijeni od 45 kuna za 1 kilogram, dok je za članove PZ-a ta cijena 49 kuna.

Direktorica postirske poljoprivredne zadruge Ljerka Vlahović očekuje, usprkos dugotrajnoj suši, nešto bolji urod nego lanjske godine kada je u njihovu pogonu prerađeno 800 tisuća kilograma maslinova ploda.

Valja spomenuti da su postirski maslinari uoči početka berbe poslali na analizu plodove maslina s područja Ravan i da je u njima bilo 14,5 posto ulja. To su dobri pokazatelji koji kod maslinara ulijevaju nadu da će ovogodišnji randman biti dobar.

Na Braču je dominantna sorta oblica, a s više od pola milijuna obrađenih i gotovo još toliko neobrađenih stabala maslina Brač je naš najmaslinarskiji kraj.

25. travanj 2024 15:14