StoryEditorOCM

kiša će pomoćiPoznati šibenski agronom ocjenjuje ovogodišnji urod i upozorava: Čuvajte se mešetara, na tržištu nema kontrole! Postoji i rješenje, ali ga dalmatinski maslinari još nisu prepoznali

16. rujna 2017. - 16:37

Maslinarska godina neće biti za pamćenje, ispodprosječna je, s time da je u zaleđu Šibensko-kninske županije vrlo slaba. 

Zbog jake zime tamo su masline stradale još u pupu, a uz obalu će urod biti relativno dobar, generalna je ocjena dipl. ing. Davora Antice, višeg stručnog suradnika u HGK Šibenik, predsjednika udruge kušača maslinova ulja "Olea" i tajnika Društva agronoma Šibensko-kninske županije.

- Kiša će svakako pomoći smežuranim plodovima - nastavlja - uz ogradu da tek treba vidjeti do koje će se mjere masline napuniti uljem do početka berbe. Budući da nije bilo nametnika i plod je vrlo zdrav, ulje kvalitete ekstra djevičanskog ne dolazi u pitanje, a u pogledu cijene - presudit će tržište.

- Oni koji nađu nešto ulja doći će u poziciju prodavati ga skuplje, dakako budu li imali kome. Poskupljenje držim, ne bi bilo pošteno prema stalnim kupcima, a svima preporučujem da se paze mešetara koji u slabim godinama vlastito ulje pomiješaju s jeftinim iz trgovačkih centara kao 2014., jer nema nikakvih kontrola - upozorava Antica. 

Dodaje kako bi prema potrošačima bilo najpoštenije da sve ulje malih maslinara, kakvih je većina, ostaje u nekoj od većih uljara koje bi ga tada mogle etiketirati i uložiti u potrebne analize, no u Dalmaciji se maslinari nažalost, još uvijek ne udružuju.

- Istra je našla svoj put, kod nas se ulje još uvijek prodaje na povjerenje. Nedostaju nam kooperative oko većih uljara, kakvih ima dovoljno, ali maslinari to još uvijek nisu prepoznali!

19. travanj 2024 06:05