StoryEditorOCM

obavijest maslinarimaToplo i vlažno vrijeme pogoduje širenju paunovog oka, provedite zaštitu; Još uvijek nema opasnosti od muhe

Piše Savjetodavna služba
12. rujna 2017. - 18:37

Od početka mjeseca rujna u razdoblju od 1. do 12. rujna na agrometorološkim stanicama na području Šibensko-kninske županije zabilježene su sljedeće količine oborina (mm):

Pirovac, Grabovci – 105,3
Donje Polje – 110,2
Dubravice – 103  
Ićevo – 76
Oklaj – 85,2
Siverić – 97,3

Toplo i vlažno vrijeme bez vjetra, pogoduje stvaranju jutarnjih rosa. Vlažan list pogoduje širenju zaraze uzročnikom bolesti poznate pod nazivom paunovo oko (Spilocaea oleagina), koje se proširila po maslinicima diljem županije.

Jesenska zaštita osnova je za efikasnu borbu protiv paunovog oka, stoga se u narednom periodu preporuča provesti zaštita jednim od dozvoljenih pripravaka.

U maslinicima gdje je pojava paunovog oka česta prednost dati sistemičnim pripravcima STROBY WG, DIFCOR (karenca 30 dana).

Za istu namjenu mogu se koristiti i kontaktni pripravci čije su djelatne tvari bakreni spojevi: NEORAM WG (karenca 15 dana) CUPRABLAU Z, NORDOX 75 WG (karenca 56 dana).

Navedene pripravke čija je djelatna tvar bakar mogu koristiti maslinari koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su korisnici plaćanja za IAKS mjere RRRH;  OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika.

Let maslinine muhe redovito se prati na opažačkim punktovima te će preporuke o eventualnom suzbijanju iste biti pravovremeno objavljene.

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!

Korisnici sredstava za zaštitu bilja nakon tretiranja imaju obvezu ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu koja ostaje nakon upotrebe sredstava za zaštitu bilja potrebno je propisno zbrinuti.

Skupljanje ambalažnog otpada SZB provest će se 20. 9. 2017.(srijeda) u Primoštenu Burnom, Draga 6, od 10:00 -11:30 i u Drnišu lokalitet Cecela od 13:00-15:00.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. inž. agr.
PSS, Šibensko-kninska županija

19. travanj 2024 12:01