StoryEditorOCM

kako protiv opasnog štetnikaNajveća opasnost od muhe prijeti oblici, pogotovo ako su zadovoljeni ovi uvjeti

Piše Savjetodavna služba
24. srpnja 2017. - 13:03
Muholovka punjena hidroliziranim proteinom Buminal i insekticidom

Tijekom druge dekade mjeseca srpnja na području Dubrovačko-neretvanske županije prati se let maslinine muhe (Bactrocera oleae) u nižem intenzitetu te se maslinari upućuju na mjere preventivne zaštite metodom zatrovanih mamaca. 

Osobito je važno, tamo gdje se maslinari mogu organizirati, započeti sa ovom metodom zaštite poglavito tamo gdje prevladava sorta Oblica, a nalazi se na dubljim i plodnim tlima ili se masline navodnjavaju.

Mamac se priprema na način da se u 10 litara vode doda 1 dcl hidroliziranog proteina (Buminal) te 10-15 ml insekticida na osnovi dimetoata (Rogor 40, Perfekthion, Chromgor, Calinogor).

Tretira se jedna grana, obično na istočnom dijelu stabla, u pravilu slabo rodna, svakih 10-15 dana, uz utrošak 1,0 - 1,5 dcl škropiva po stablu. U slučaju oborina ponoviti tretiranje. Za istu može se koristiti i pripravak Succes bait ili gotov mamac Eco trap imaju dozvolu  u ekološkoj proizvodnji.

Za sad nije potrebno provoditi kurativnu zaštitu.
 
Maslinari se upućuju na praćenje populacije štetnika postavljanjem  žutih ploča i pregledom i uzorkovanjem plodova te daljnje praćenje preporuka na www. savjetodavna.hr – preporuke - Dubrovačko-neretvanska županija.

Zbog visokih temperatura i suše uputno je primijeniti pripravak antistresnog učinka s dodatkom aminokiselina trgovačkog naziva Megafol.

Pripravke primijeniti sukladno uputama na etiketi sredstva za zaštitu bilja.

Ivana Tomac Talajić, dipl. ing. agr.
PSS, Dubrovačko-neretvanska županija

Obavijest maslinarima iz Istarske županije

Upozoravamo maslinare s područja Istre da je započeo let maslinine muhe (Bactrocera oleae), nižeg intenziteta, te da se može započeti sa preventivnom mjerama zaštite.

U preventivne mjere spada i metoda zatrovanih mamaca tj. tretiranje dijelova krošnje.

U tu svrhu se može koristiti gotovi pripravak pod nazivom Success bait.

Umjesto gotovog pripravka može se koristiti insekticid + atraktant.

Od insekticida se mogu koristiti oni na bazi dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor) te atraktant Buminal.

Ova metoda zasniva se na tome da se prskaju samo dijelovi krošnje ili samo pojedine grančice i to u pravilu koje su manje rodne. Tretiranje ponavljamo svakih 10-15 dana i obavezno nakon kiše.

Također preporučujemo maslinarima da uz redovite preglede svojih maslinika i plodova, u svoje nasade postave žute ljepljive ploče te na taj način da prate populaciju maslinine muhe u nasadu.

Kurativno tretiranje za sada nije potrebno provoditi.

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB).

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Preparate koristiti prema uputama proizvođača!

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
PSS, Istarska županija

24. travanj 2024 13:55