StoryEditorOCM

Tramontana - maslina obranaDr. Ivica Vlatković: Manje količine kiše dobrodošle su u fazi oplodnje i oprašivanja

Piše Dr. Ivica Vlatković
13. srpnja 2017. - 18:21

Kalendarske granice faza i podfaza maslina se pomiču, što ovisi o klimatskim činiteljima pojedinih godina, a najviše o temperaturi (Karlo Brzica). 

Optimalne temperature zraka tijekom cvatnje su od 20°C do 27°C. Više i niže temperature zraka uzrokuju slabije klijanje peluda. Velika relativna vlažnost zraka isto tako ometa normalno odvijanje oprašivanja i oplodnje. 

U doba cvatnje nisu poželjni jaki suhi vjetrovi (bura) niti jaki vlažni vjetrovi (jugo). I suhi i vlažni vjetar ometa normalno prijanjanje peluda na njušku tučka te njegovo klijanje. Poželjno je suho, mirno vrijeme s laganim povjetarcem. 

U slučaju temperatura viših od 30 stupnjeva u fazi oplodnje maslina obavezno uključim sustav orošavanja tijekom jutra i popodneva, jer relativna vlaga zraka ima obrnuti dnevni hod od temperature zraka (najviša dnevna temperatura zraka - najniža relativna vlaga i obrnuto). 

Vlaženje maslina je važno u fazi oplodnje i oprašivanja kako bi se izbjegao po Pavlu Bakariću „suhi grad“, tj. brzo isušivanje cvijeta. 

Posebno je opasan suhi sjeverni vjetar (tramontana), jer isušuje plodnicu. Poznata je stara težačka izreka: "Tramontana, maslina obrana".

Međutim, manje količine oborine oko 5-10 mm tijekom cvatnje dobro su došle. Naime, kratkotrajna kiša i njezine male količine ne mogu omesti oprašivanje, već održavaju relativnu vlagu zraka, koja je pogodna za klijanje peluda i održavanje svježine tučka (M. Vučetić). 

Život, ali i maslina, uče nas da ništa nije savršeno. Stvarajući vlastito iskustvo, ali i učeći od drugih, mi živimo svoje fenofaze života. Života u kojem je maslina stvarnost, ali i san iz kojeg se budiš sretan i obogaćen za plemenito iskustvo koje ti ona pruža.

24. travanj 2024 07:58