StoryEditorOCM

kratka fenofazaDr. Ivica Vlatković pojašnjava neke od čimbenika koji utječu na uspješnost oplodnje

Piše Dr. Ivica Vlatković
6. srpnja 2017. - 17:26

Zašto je važno zalijevanje u sušnom proljeću? Uspješno oprašivanje i dobro zametanje plodova ovisi o mnogo čimbenika. Fenofaza cvjetanja maslina, kao i njezino trajanje, ovisi o temperaturnim i oborinskim prilikama tijekom ožujka, travnja i svibnja, ali i u fazi otvaranja cvijeta i oprašivanja.

Iznadprosječne temperature i malo oborina u tom razdoblju uvjetuju ubrzanje te fenofaze i obrnuto. Dužina fenofaze varira od 10 do 13 dana.

Intenzitet otvaranja cvjetova je različit u različitih sorti. Najveći broj cvjetova većine sorti otvara se u vrlo kratkom roku, svega 4-5 dana.

Treba još uzeti u obzir da su cvjetovi koji se kasnije otvaraju, u većem postotku funkcionalno muški (neplodni) pa se iz toga može vidjeti kako je vrijeme u kojem se treba izvršiti oprašivanje, vrlo kratko. Međutim, pritom važnu ulogu ima i dužina vitalnosti embrionalne kese.

Neki su pak autori proučili utjecaj koji ima temperatura na brzinu rasta peludne cjevčice nakon oprašivanja vlastitim i stranim peludom. Utvrdili su da je i kod povoljnih temperatura rast peludne cjevčice vrlo spor, pa ako i dođe do embrionalne kese ne može oploditi jajnu stanicu, jer ona degenerira ranije.

Na temelju rezultata tih pokusa utvrđeno je da je dužina vitalnosti embrionalne kese sortna osobina. Za uspjeh oprašivanja i zametanja plodova presudnu ulogu ima kompatibilitet, bilo da se radi o auto ili interkompatibilitetu.

Na temelju rezultata pokusa o intenzitetu samooplodnje utvrđeno je da uspjeh samooplodnje znatno varira od godine do godine i da je rezultat djelovanja i internih i vanjskih čimbenika.

U svojim istraživanjima A. Vlašić je utvrdio za naše sorte da veći stupanj interkompatibiliteta s lastovkom, oblicom i dužicom imaju sorte drobnica, levantinka, uljarica i piculja, a manji stupanj kompatibiliteta (podudarnosti u fazi oprašivanja) imaju ostale sorte.

 

19. travanj 2024 02:55