StoryEditorOCM

zaljubljenici u sveto drvoMladen Stubljar posjetio je pirovačke maslinare, dali su mu procjenu ovogodišnje berbe

Piše Mladen Stubljar
5. srpnja 2017. - 20:36
Ivica Jelušić (lijevo) i Bore Čubrić u raju pirovačkih maslinika

Ovaj maslinik u Pirovačkom polju je pravo čudo, izgleda poput francuskih parkova, pravi vrt, bez ijedne travke, s gotovo pa umjetničkom obradom zemlje.

Podno svake masline liče mi krugovi na apstrakcijske figure Paula Kleea - kazujem svoje impresije Pirovčaninu Bori Čubriću, još jednom zaljubljeniku u sveto drvo, koji ne štedi ni sebe ni vrijeme kako bi maslinik uvijek, pa i sada početkom ljeta, bio gotovo pa u idealnom stanju.

-  Ma to je jedna velika ljubav, koja evo traje već 15–tak godina, intenzivnije zadnjih osam godina, jer kad sam počeo s maslinama nisam ništa znao. A onda krenula naša Udruga „Uljanica“ i ja sam upijao sve što sam čuo na brojnim predavanjima od vrsnih znalaca, mojem formiranju kao maslinara puno je zasluga i Savjetodavne službe, koja je uvijek bila uz mene, ali i ostale maslinare našeg pirovačkog kraja.

- A onda, ova zemlja je izuzetne kvalitete, fina je, nije ju teško raditi, pa zapravo nije ni čudo da se ovaj dio pirovačkog polja zove Vrtlji Rušićini - govori mi Bore Čubrić, dok obilazimo 157 stabala oblice.

- Evo masline sada imaju lijepe mlade plodove, veličine mladog graška, nakon cvatnje i resanja koje baš i nije bilo kao lani. A to je bila sjajna godina imao sam preko pet tona maslina, odličan urod, s jedne strane beremo, a s druge strane grane pucaju od težine i količine ploda. Ako ove godine bude polovica od toga, bit će jako dobro, ja bih za ovu godinu rekao da je zasada ocjenjujem s dobrom trojkom - kaže Čubrić.

CIJELU REPORTAŽU PROČITAJTE U NOVOM BROJU MASLINE KOJI JE NA KIOSCIMA OD 3. SRPNJA

 

 

25. travanj 2024 02:03