StoryEditorOCM

ipak pregledajte nasadeDobra vijest za maslinare: nema značajne zaraze maslinovim moljcem

Piše M. R., PSS
24. svibnja 2017. - 21:10
Plominka_u_cvatu.JPG

Obavještavamo maslinare s područja Istre da na kontrolnim punktovima, vizualnim pregledom cvatova, nije utvrđena značajna zaraza maslinovim moljcem (Prays oleae) te se upućuju maslinari da pregledaju svoje nasade radi procjene potrebe suzbijanja istog.

Kako smo naglasili i u prošloj preporuci, pojava maslininog moljca varira iz godine u godinu, te također varira od lokaliteta do lokaliteta. Štetnost moljca ovisi također, ne samo o populaciji samog moljca, nego i o brojnosti cvjetnih resa. U maslinicima sa slabijom cvatnjom i manja populacija moljca može pričiniti značajnije štete.

Ukoliko se utvrdi potreba za suzbijanjem maslinovog moljca mogu se koristiti slijedeći pripravci na bazi Bacillus thurigiensisa (Baturad WP ili Biobit WP) - djeluje na mlađe stadije gusjenica.

Također upozoravamo maslinare da lovne grančice za potkornjake koje ste ostavili u maslinicima po preporuci (24. ožujka 2017.) iznesete iz maslinika.

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB) i da se strogo pridržavaju propisanih uputa.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Marina Kocijančić, dipl. inž. agr.
PSS, Istarska županija

19. travanj 2024 11:16