StoryEditorOCM

svjetsko priznanjeVlatković zlatni u New Yorku: I Dalmacija ima vrhunska intenzivna ulja

20. svibnja 2017. - 14:28

Zadarsko-novigradski maslinar dr. Ivica Vlatković dobio je još jedno, ovaj put svjetsko priznanje za svoje maslinovo ulje.

Na vjerojatno najprestižnijoj svjetskoj smotri maslinovih ulja u New Yorku, New York International Olive Oil Competition, Vlatkovićev miks ulja Fortica od pet sorti maslina; oblice, levantinke, coratine, pendolina i leccina dobio je zlatnu medalju.

Vlatkovićevo ulje tako se našlo na listi najboljih svjetskih ulja i, istovremeno, i najveće burze najboljih ulja na svijetu jer praktički svi svjetski restoranski i hotelski lanci ulja za svoje potrebe nabavljaju orijentirajući se po ocjenama s ove manifestacije.
To nije čudno jer je newyorška smotra ulja najmasovnija na svijetu.

Ove godine je pristiglo čak 920 uzoraka ulja iz 26 maslinarskih zemalja na obje hemisfere. Ulja na tri panela ocjenjuje čak 120 organoleptičkih stručnjaka, a posebnost ove manifestacije je i u tome što se ulja ne provjeravaju kemijskom analizom.

Nakon prvog kruga kušanja ove je godine ostalo 400 ulja u konkurenciji za zlatne i srebrne medalje (brončanih priznanja nema), a među njima su bila i 22 iz Hrvatske, 19 iz Istre i tri iz Dalmacije, među njima i Vlatkovićev miks oblice.

Ulja se kategoriziraju na nekoliko načina: po hemisferi na kojoj je zemlja podrijetla, po načinu proizvodnje, organska ulja su odvojena od onih proizvedenih u integriranoj proizvodnji, monosortna su odvojena od miod ulja i, konačno, kategoriziraju se i po intenzitetu: robusna, srednje i lagano intenzivna.

Dva dalmatinska

Vlatković je osobito ponosan na to što su njegovo ulje i druga dva dalmatinska: Žižanj, poduzeća Žižanj. d.o.o i Šoltansko ulje zadruge uljara na Šolti uvršteni u kategoriju robusnih ulja. Od 19 istarskih dva ulja su ocijenjena u toj visokoj kategoriji najboljih ulja, dok su druga ocijenjena manje intenzivnim ili laganim.

- Do sada se uvijek smatralo da su dalmatinska ulja blaga, a istarska robusna, intenzivna. U New Yorku se, eto, pokazalo da stvari stoje drugačije, da i Dalmacija ima vrhunska intenzivna ulja – kazao nam je dr. Vlatković.

Nagradu iz New Yorka dr. Vlatković smatra izuzetnim priznanjem, ali ne nužno i dodatnim tržišnim probojem jer ionako gotovo sve količine svojih ulja unaprijed proda.

Međutim, i njemu i drugim hrvatskim maslinarima ova priznanja znače ulazak u elitni krug najboljih svjetskih maslinara i uljara, nakon čega slijede i pozivi za sudjelovanjem i na drugim međunarodnim smotrama i natjecanjima.

A to je svakako prilika za afirmaciju jedinstvenog brenda - hrvatsko maslinovo ulje.

 

 

25. travanj 2024 07:39