StoryEditorOCM

rak prijetiNije potrebno prskati protiv moljca, ali provjerite je li tuča nanijela štete

Piše M. R.
17. svibnja 2017. - 13:15
masl.JPG

Šibensko-kninska županija:

Ranije sorte maslina te stabla koja se nalaze na toplijim položajima u obalnom području županije počele su s cvatnjom ili su u fazi razvitka cvjetnih vjenčića pa se ubrzo očekuje početak cvatnje.

Praćenjem leta leptira 1. cvjetne generacije maslininog moljca (Prays oleae) na opažačkim mjestima zabilježen je slab let ispod praga štetnosti.

Tijekom idućeg tjedna nije potrebno provoditi zaštitu protiv navedenog štetnika u maslinicima u kojima se očekuje cvatnja.

Maslinici u zaleđu županije (zaleđe Skradina, Miljevci, zaleđe Vodica, Pirovca, Primoštena)  ovisno o položaju i sorti nalaze se u fenofazi punjenja cvjetnih pupova. 

Let maslininog moljca i dalje će se pratiti u tjednim intervalima a preporuke će biti pravovremeno objavljene.

Na širem području Grada Šibenika, Vodica  i okolice u popodnevnim satima 15. svibnja pala je tuča srednjeg do jačeg intenziteta. Radi sprečavanja širenja raka masline (Pseudomonas syringae pv. savstanoi)  preporuča se drvenasti dio stabala maslina poprskati uz pojačani utrošak škropiva jednim od bakrenih pripravaka: CUPRABLAU Z,  NORDOX 75 WG,  NEORAM WG .

Pripravke koristiti prema uputama proizvođača!

NAPOMENA!
Nakon tretiranja ispuniti evidencijsku listu o korištenju sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu propisno zbrinuti.

Gordana Kožarić-Silov dipl. inž. agr.
PSS, Šibensko-kninska županija

Dubrovačko-neretvanska županija:

Ulov  1. generacije maslininog moljca (Prays oleae) na opažačkim mjestima u županiji je slabog intenziteta i ispod praga štetnosti.

Na sortama i položajima gdje je počela cvatnja ne preporučuje se provoditi mjere zaštite protiv cvjetne generacije štetnika.

Na sortama i položajima gdje se cvatnja očekuje kroz desetak dana maslinari se upućuju na praćenje preporuka. 

Napominjemo da je još moguće napraviti usmjerenu zaštitu protiv uzročnika paunovog oka (Spilocaea oleagina) u maslinicima u kojima nije počela cvatnja jednim od pripravaka: Nativo WG, Stroby WG, Difcor.

Sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputama na etiketi.

Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr.
PSS, Dubrovačko-neretvanska županija

16. travanj 2024 20:11