Nacijepio sam 30. ožujka plemke pelješačke i lastovske sorte piculje na oblicu. Pelješačka piculja je naša u cijelosti, sto posto, divlja maslina, kao i dubrovačka mrčakinja, i to izvorno iz prve skupine divljih maslina (Lastovo, Hvar, Pag).
Često se to miješa sa samoniklim divljim maslinama koje su nikle spontano u prirodi križanjem pitomih maslina. To je lijepo objasnila znanstvenica Tatjana Klepo u svojim istraživanjima.
Držim da je budućnost održivog i uspješnog maslinarstva u sortama koje u svojoj genetici imaju dominaciju divljeg genoma.
Ako analiziramo istraživanja dr. A. Vlašića za naše tri sorte (lastovka, oblica i dužica) dolazimo do zaključka: „Što je u sorti više zastupljen divlji genom, to je ona učinkovitija u redovitoj rodnosti. Promatrajući praktično, i manje je sklona bolesti".
CIJELU TEMU PROČITAJTE U NOVOJ MASLINI KOJA JE NA KIOSCIMA OD 8. SVIBNJA