Moli Onte 'najjači' je težak na otoku: Kada dođu rezultati, čovjek ne smije biti škrt, treba i svijeta vidjeti

Moli Onte 'najjači' je težak na otoku: Kada dođu rezultati, čovjek ne smije biti škrt, treba i svijeta vidjeti

- Evo, prid Vama je Moli Onte, težak koji je u svojim vinogradima u zadnjoj jematvi ubrao najviše grožđa na škoju, a da su svi 'k'o on ne bi sada For bio na 250 do 300 ha, nego bismo imali nekoliko tisuća hektara pod lozjem - rekao je nedavno pred mnoštvom svita Sebastijan Tomić iz vinske tvrtke "Bastijana" u Jelsi, kada je u svom atraktivnom trikliniju ugostio ekipu koja priprema održavanje 19. međunarodne manifestacije maslinara i uljara - 'Noćnjaka 2017.' u tom otočnom mjestu (23. do 26. ožujka).

A govorio je on o Antunu Tudoru iz hvarske Milne, koji se ovih dana pomalo 'grišpo' doma pored špahera, nervozan jer zbog velike hladnoće ne može u polje, nije sve ni obriza. Tada je svome društvu pojasnio:

- Je, sada već na škinima nosim 75, ali s obitelji još obrađujem oko 20 tisuća loza, ponajviše Pošipa i Bogdanuše, odnosno Merlota i Cabernet Sauvignona, a što o godini reći nikad nije bila bolja nego lani, ubrali smo čak 4 vagona grožđa i sve su mi otkupili privatni vinari sa našeg otoka.

Znači, ako je kvaliteta dobra i grožđe će pronaći put do kupca, ali ovaj vjerojatno najveći težak s otoka Hvara obrađuje još 1.700 stabala maslina, od čijih plodova već godinama proizvodi ekstra djevičansko maslinovo ulje, pa ni ne čudi da je dobitnik niza medalja i priznanja, među kojima su i zlatne medalje. 

Za većinu imanja zahvalan je svome pok. ocu Ivanu, a sve zasigurno ne bi stigao obraditi bez marljive supruge Ane, zeta Marka Soldića, kćerki Dobrile, Vedrane, Ivane i Ljerke, pa i unučadi koja također pomaže.

- Doista, puno je tu posla, jer imanje iz godine u godinu i obnavljamo. Pa iako se cijeloga života držimo one 'tko rano rani dvije sreće grabi', ni to uvijek nije dovoljno, tako da ponekad moramo dodatno angažirati i radnike.

- A kada na kraju dođu rezultati onda čovik ne smije biti škrt, treba i malo svijeta viditi, eto ja sam s obitelji prošao mnoge europske države i Južnu Ameriku, a bili smo čak i na Karbima. Nedavno smo planirali posjetiti Grčku, ali nam se to nekako izjalovilo, no zato smo spremni za put na Cipar, valjda će i to biti zanimljivo – kazao je Onte.

Mladima ide poruka neka obavezno završe škole, a onda neka se opredijele čime će se baviti. Naravno, svi bi voljeli vratiti se svome škoju kako bi pomogli njegovoj gospodarskoj i demografskoj obnovi. 

Uz puno truda, može se (pre)živjeti od maslina i vina, ali tu su još brojne mogućnosti u turizmu, dok ribarstvo nažalost iz godine u godinu sve više propada. 

Prava šteta da nam gosti pored naše jedu ribu iz Japana, Južne Afrike..., no možda će država i u tom području napokon učiniti ozbiljnije korake da olakša život onima koji jedu kruh sa sedam kora, a Milnarani se, baš kao i junak naše priče, nadaju svakom dobru uz pomoć Sv. Tudora, nebeskog zaštitnika njihovog malog, ali nadasve pitoresknog mista.

Mirko Crnčević

Naslovnica Maslinarstvo

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati