Moli Onte 'najjači' je težak na otoku: Kada dođu rezultati, čovjek ne smije biti škrt, treba i svijeta vidjeti

Moli Onte 'najjači' je težak na otoku: Kada dođu rezultati, čovjek ne smije biti škrt, treba i svijeta vidjeti

- Evo, prid Vama je Moli Onte, težak koji je u svojim vinogradima u zadnjoj jematvi ubrao najviše grožđa na škoju, a da su svi 'k'o on ne bi sada For bio na 250 do 300 ha, nego bismo imali nekoliko tisuća hektara pod lozjem - rekao je nedavno pred mnoštvom svita Sebastijan Tomić iz vinske tvrtke "Bastijana" u Jelsi, kada je u svom atraktivnom trikliniju ugostio ekipu koja priprema održavanje 19. međunarodne manifestacije maslinara i uljara - 'Noćnjaka 2017.' u tom otočnom mjestu (23. do 26. ožujka).

A govorio je on o Antunu Tudoru iz hvarske Milne, koji se ovih dana pomalo 'grišpo' doma pored špahera, nervozan jer zbog velike hladnoće ne može u polje, nije sve ni obriza. Tada je svome društvu pojasnio:

- Je, sada već na škinima nosim 75, ali s obitelji još obrađujem oko 20 tisuća loza, ponajviše Pošipa i Bogdanuše, odnosno Merlota i Cabernet Sauvignona, a što o godini reći nikad nije bila bolja nego lani, ubrali smo čak 4 vagona grožđa i sve su mi otkupili privatni vinari sa našeg otoka.

Znači, ako je kvaliteta dobra i grožđe će pronaći put do kupca, ali ovaj vjerojatno najveći težak s otoka Hvara obrađuje još 1.700 stabala maslina, od čijih plodova već godinama proizvodi ekstra djevičansko maslinovo ulje, pa ni ne čudi da je dobitnik niza medalja i priznanja, među kojima su i zlatne medalje. 

Za većinu imanja zahvalan je svome pok. ocu Ivanu, a sve zasigurno ne bi stigao obraditi bez marljive supruge Ane, zeta Marka Soldića, kćerki Dobrile, Vedrane, Ivane i Ljerke, pa i unučadi koja također pomaže.

- Doista, puno je tu posla, jer imanje iz godine u godinu i obnavljamo. Pa iako se cijeloga života držimo one 'tko rano rani dvije sreće grabi', ni to uvijek nije dovoljno, tako da ponekad moramo dodatno angažirati i radnike.

- A kada na kraju dođu rezultati onda čovik ne smije biti škrt, treba i malo svijeta viditi, eto ja sam s obitelji prošao mnoge europske države i Južnu Ameriku, a bili smo čak i na Karbima. Nedavno smo planirali posjetiti Grčku, ali nam se to nekako izjalovilo, no zato smo spremni za put na Cipar, valjda će i to biti zanimljivo – kazao je Onte.

Mladima ide poruka neka obavezno završe škole, a onda neka se opredijele čime će se baviti. Naravno, svi bi voljeli vratiti se svome škoju kako bi pomogli njegovoj gospodarskoj i demografskoj obnovi. 

Uz puno truda, može se (pre)živjeti od maslina i vina, ali tu su još brojne mogućnosti u turizmu, dok ribarstvo nažalost iz godine u godinu sve više propada. 

Prava šteta da nam gosti pored naše jedu ribu iz Japana, Južne Afrike..., no možda će država i u tom području napokon učiniti ozbiljnije korake da olakša život onima koji jedu kruh sa sedam kora, a Milnarani se, baš kao i junak naše priče, nadaju svakom dobru uz pomoć Sv. Tudora, nebeskog zaštitnika njihovog malog, ali nadasve pitoresknog mista.

Mirko Crnčević

Naslovnica Maslinarstvo

Anketa

Kako ocjenjujete poljoprivrednu 2017. godinu?

Pošalji Rezultati