Poznati hvarski maslinar i ove je godine grozdove dužica ostavio za 'ledenu berbu'

Poznati hvarski maslinar i ove je godine grozdove dužica ostavio za 'ledenu berbu'

Hvarski maslinar Jakov Grgičević (63) iz Vrisnika jedan je od najpoznatijih dalmatinskih maslinara. 

On uz ostale poljoprivredne kulture uspješno održava svoj maslinik s više od 1100 stabala maslina, s većim brojem sorti, među prvima u Hrvatskoj započinje, a među posljednjima završava berbu. 

Zadnjeg dana rada suvremene uljare "Božić" u obližnjim Svirčima u masliniku mu je bilo desetak berača, tako da se na omanjem kamioncinu našlo oko tisuću kilograma plodova, s kojima će odmah na preradu, a ono što je preostalo dok ne obere malo pomalo do Hvara u uljaru Jurja Miličića.

- Zahvalan sam svim svojim prijateljima koji u ovakvoj situaciji pomažu, naravno tu je uvijek moja 'desna ruka' gospodin Vinko Grgičević, urodilo je nemoguće i ne bih stigao bez njih. Naravno, opet je za to zaslužno to što gnojidbu obavljam isključivo domaćim gnojivom i s nešto drofa, dok prihranu i zaštitu vršim ekološkim pripravkom od koprive (parinom). Inače, za 'ledenu berbu' što ćemo je obaviti početkom 2017. godine ostavio sam 30 stabala dužica, na njima su ove godine grozdovi plodova i ama baš ništa ne opada na tlo - govori ovaj maslinar.

Računa da će na tim stablima ubrati 1000 do 1200 kg plodova, a budući da se ta berba u pravilu dobro 'plaća' (barem 16-17%) mogao bi dobiti negdje oko 200 litara prvoklasnog maslinova ulja. Lani je, kako veli, bilo odlične kvalitete, svega ga je prodao bez poteškoća i po cijeni koju je zatražio.

- Naš Jakov je težak s brojnim priznanjima s nekoliko manifestacija maslinara i uljara u Hrvatskoj, što znači da proizvodi pravo 'tekuće zlato' bez 'zločestog' kolesterola, a koje je bogato nezasićenim maslim kiselinama. Maslina i maslinovo ulje bili su i ostali trajan simbol mira, mudrosti, pobjede, postojanosti, snage, plodnosti, napretka, čistoće i nade, tako da je prava šteta što svi mi to puno više ne 'duperomo', međutim, novost je da on još od prošle godine proizvodi aromatizirana ekstra djevičanska maslinova ulja s limunom, kaduljom i ruzmarinom, za što je već na 'Noćnjaku 2015.' dobio 'Zlatnu diplomu'. Dakle, riječ je o čovjeku koji sluša stručnjake, ali je uz to još i inovativan, što je njegova glavna odlika - rekla nam je Jakovljeva prijateljica Dajana Moskatelo, koju smo također zatekli u masliniku.

Tekst i foto Mirko Crnčević

Prijateljima iz Italije 250 stabala maslina

Kad su se prije gotovo 10 godina pojavili na ranču Jakova Grgičevića talijanski turisti Michaela i Oskar Padavechia iz Bergama poželjeli su ostati tu, izgraditi kuću i formirati maslinik. Naravno, on im je u tome pomogao, tako da je to već danas realizirano na jednom hektaru površine. 

Uz 50 starih maslina raskrčen je teren i zasađeno još 100 sadnica od 4 do 5 godina starosti. Sve njih je uzgojio upravo vrisnički maslinar, koji tvrdi da tu neće stati, s vremenom će im zasaditi još 100 sadnica, pa će njegovi prijatelji susjedne maslinarske zemlje upravo u Lijepoj našoj imati svoj maslinik s 250 stabala maslina. 

Naslovnica Maslinarstvo

Anketa

Prijavljujete li svoje maslinovo ulje na natjecanja?

Pošalji Rezultati