StoryEditorOCM

spasonosni ekstremiMuhu ubilo prevruće ljeto

Piše PSD.
13. listopada 2015. - 11:27
muja

Tijekom sezone 2015. godine, maslinina muha, Bactrocera oleae Rossi javila se u zadnjoj dekadi lipnja na području podregija južna Dalmacija i srednja Dalmacija, na području podregija sjeverna Dalmacija, Istra i Kvarner u prvoj ili drugoj dekadi srpnja.

Na području podregija južna Dalmacija i srednja Dalmacija početkom srpnja je na većem broju lokaliteta zabilježena vrlo intenzivna pojava i visoka brojnost odraslih jedinki maslinine muhe koja je iznosila od 20 do 50 jedinki tjedno.

Posebno možemo istaknuti vrlo visoke vrijednosti ulova na pojedinim lokacijama ili žarištima na kojima se muha javila u vrlo visokoj brojnosti od preko 100 jedinki tjedno, pa čak i u samo par dana po kontrolnoj lovci.

Ovakve iznimno visoke vrijednosti ulova odraslih maslinine muhe, odmah početkom pojave i leta maslinine muhe, rezultat su visoke zaraze plodova u prošloj sezoni.

Rezultati laboratorijskog pregleda plodova i ocjene intenziteta napada maslinine muhe koji su provedeni tijekom prve i druge dekade kolovoza pokazali su da je početna zaraza plodova ostvarena u različitom intenzitetu u odnosu na lokalitete, ali i to da su temperaturni ekstremni uvjeti utjecali na zastoj u razvoju preimaginalnih stadija (ličinki) te da druga generacija odraslih tada nije bila prisutna u maslinicima.

doc .dr. sc. Mario Bjeliš
HCPHS, Zavod za zaštitu bilja, Solin

OPŠIRNIJE ČITAJTE U ČASOPISU MASLINA br. 64

19. travanj 2024 07:18