StoryEditorOCM

izdržljiva sortaDr. Ivica Vlatković: Lastovke trebaju 'čuvati leđa' levantinkama

Piše PSD.
28. listopada 2015. - 15:48
masline_velaluka11-220615

Odlučio sam posaditi na sjevernu stranu uz svaku južno nagnutu levantinku po jednu ili dvije lastovke usmjerene u taj prazan prostor. Godinama mi je bura po levantu naginjala levantinke u smjeru jugozapada.

Zbog sadnje 8x7 m ostao je širok prazan prostor iza levantinki. Posadio sam lastovke i usmjerio ih na sjevernu stranu. Vremenom ih planiram sidriti i održavati krošnju kontra bure. Lastovke bi trebale “čuvati“ leđa levantinkama, a time i kupiti sol nošenu burom.

Prateći razvoj kroz godine i plodonošenje lastovka se pokazala izuzetno izdržljivom sortom na vremenske uvjete koji su nas pratili, posebno u proteklim kišnim godinama.

Uz posađene lastovke posadit ću i dvije sadnice sorte pelješka piculja kao njenog oprašivača. Obje sorte po istraživanjima znanstvenice Klepo u svom genomu su divlje. Lastovka 75%, a pelješka piculja 100%.

Zbog tog visokog udjela “divljeg“ genoma te sorte imaju redovitu rodnost, visoki postotak hemarfroditnih cvjetova, otpornost na bolesti i dugovječnost stabla.

Sklonost lastovke razvoju raka masline je po mojem uvjerenju rezultat više čimbenika ali ponajviše grešaka maslinara:

1. Kasne berbe lastovke (mjesec studeni) kada su klimatske prilike povoljne za njegov razvoj, posebno na jugu Dalmacije. Zaraza se najčešće razvija na temperaturi od 18 do 28 stupnjeva Celzija i visoke vlažnosti zraka od preko 80 posto.

2. Berba se obavlja mužnjom češljevima, grabljicama, tresačima gdje se svakom povredom kore stvaraju uvjeti za njegov razvoj.

3. Rezidba uz berbu i razne druge povrede grančica, grana i kore stabla.

Lastovku otok Korčula treba zaštiti kao i njeno ulje. Uvjeren sam da će njeno ulje u budućnosti ući u kategoriju prirodnog lijeka za mnoga oboljenja. Postat će sastavni dio liječenja i potpora suvremenom liječenju mnogih neuroloških i malignih oboljenja.

Ulje lastovke je po sastavu najbogatije biofenolima, a posebno oleuropeinom čija dva derivata (tirosol i hydrksitirosol) po već objavljenim znanstvenim saznanjima imaju direktno antitumorsko djelovanje.

Oba derivata oleuripeina imaju niz povoljnih učinaka na sprečavanju oštećenja živaca, a time i razvoja neuroloških oboljenja. Uz skupinu sekoiridoida lastovka u sastavu svog ulja ima visoke vrijednosti cijelog niza drugih antioksidansa (skvalena, klorofila, tokoferola).

Morfološke osobine cvata

Početak fenofaze cvatnje kod lastovke ovisi kao i kod svih sorti o temperaturnim i oborinskim prilikama u ožujku, travnju i svibnju. Fenofaza cvatnje traje od 10-13 dana.

Međutim najveći broj cvjetova na stablu otvara se u prvih 4-5 dana. Morfološka građa rese (cvata), način grupiranja cvjetova u cvatu te zastupljenost pojedinih oblika cvatova sortna su karakteristika.

Međutim morfološke osobine cvata mijenjaju se i ne predstavljaju nepromjenjivu veličinu.

Osjetno variranje u morfološkoj građi cvata od godine do godine ovisi pored ostalog i o intenzitetu uroda stabla u prethodnoj godini.

Obično nakon godine s velikim brojem cvjetova slijedi godina s manjim brojem cvjetova u cvatu. Broj hermafroditnih (plodnih) cvjetova u cvatu sortna je karakteristika.

Lastovka u višegodišnjem proučavanju A. Vlašića ima 71% hermafroditnih (plodnih) cvjetova spremnih za oplodnju dok na primjer oblica ima oko 51%, a dužica 54%. I to je uzrokom slabije rodnosti ovih sorata u odnosu na lastovku.

Međutim intenzitet te pojave funkcionalno muških cvjetova varijabilna je veličina pa su razlike u postotku muških (neplodnih) cvjetova u pojedinim godinama velike.

Temperaturne prilike u prosincu, siječnju i veljači te oborine u ožuljku, travnju i svibnju utječu na formiranje i na razvoj hermafroditnih (plodnih) cvjetova.

Međutim taj utjecaj ne dolazi uvijek do izražaja u pojedinim godinama. Na pojavu funkcionalno muških cvijetova te i na građu samog cvata znatan utjecaj ima i urod stabla u prethodnoj godini ali i najvažniji sama sorta.

Dr. Ivica Vlatković

20. travanj 2024 17:39