StoryEditorOCM

konačno!Oznaka izvornosti: Šoltansko ulje mora se proizvesti isključivo od oblice i levantinke

Piše PSD.
24. rujna 2015. - 11:27
nocnnjak

Konačno! Rješenjem Ministarstva poljoprivrede 17. ožujka dodjeljena je oznaka zaštite izvornosti za Šoltansko maslinovo ulje. Tako je šoltansko maslinovo ulje postalo prvo dalmatinsko ulje sa zaštitom izvornosti. Zahtjev za zaštitu izvornosti šoltanskog maslinovog ulja predan je Ministarstvu poljoprivrede još u listopadu 2013. godine.

Zahtjev za registraciju zaštite izvornosti šoltanskog ulja podnijela je Udruga maslinara otoka Šolte “Zlatna Šoltanka”, koja je nakon osnivanja 2011. godine postavila sebi kao glavne ciljeve promociju i poticanje ekološke proizvodnje i zaštitu izvornosti za Šoltansko maslinovo ulje.

Specifikaciju – osnovni dokument za registraciju Šoltanima je radio doc. dr. sc. Ivica Ljubenkov, a tijekom dvije godine analize uzoraka maslinovog ulja sa Šolte su se radile na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu.

Članovi udruge, šoltanski maslinari su cijele dvije godine sakupljali povijesne podatke i dokaze o posebnosti šoltanskog ulja. Najdragocjeniji izvor podataka im je, vele, bila je Monografija otoka Šolte autora Mira Mihovilovića i njegovih suradnika. Projekt je podržala i financirala u potpunosti Općina Šolta.

Nije bilo lako, u tri navrata su stručno-operativne radne skupine Ministarstva poljoprivrede tražile dodatne podatke i dokaze, a nakon ulaska u EU bile su potrebne dodatne izmjene i prilagodbe EU regulativi.

Koje su specifičnosti šoltanskog maslinovo ulja? Što je to što su šoltanski maslinari zaštitili?

“Šoltansko maslinovo ulje je ekstra djevičansko maslinovo ulje čije kemijske vrijednosti su bolje i strožije određene nego što to traži EU. Ovo ulje je bez senzorskih mana, ujednačene voćnosti, gorčine i pikantnosti“, naglašava Zlatko Burić, predsjednik Udruge maslinara otoka Šolte “Zlatna Šoltanka”, koji se posebno angažirao kako bi se zaštita izvornosti šoltanskog maslinovog ulja dovela do kraja.

U službenoj specifikaciji stoji i da je Šoltansko ekstradjevičansko maslinovo ulje žuto-zelene boje, mirisa po listu masline i zelenom voću, najčešće cvjetne i voćne arome. Ugodne je gorčine i pikantnosti.

“Sve faze proizvodnje Šoltanskog maslinovog ulja od uzgoja, berbe maslina i prerade maslina u ulje do skladištenja ulja moraju se provoditi na otoku Šolti. Obzirom je Šolta otok, znači da bi transport maslinovog ulja uključivao prijevoz morem. Time bi na njegovu kvalitetu mogla negativno utjecati svjetlost, temperatura i drugi prirodni čimbenici, a izmijenila bi se i organoleptička svojstva maslinovog ulja. Stoga se Šoltansko maslinovo ulje ne smije pakirati izvan granica zemljopisnog područja”, stoji u specifikaciji.

Kontrolno tijelo koje će vršiti nadzor i provoditi postupak certifikacije je Biotechnicon d.o.o. Iz Splita. Slijedi zaštita izvornosti Šoltanskog maslinovog ulja na razini EU, što je postupak koji traje od 8 do 12 mjeseci.

“Treba istaknuti da je dobivanje oznake izvornosti samo još jedan korak ka isticanju posebnosti i vrhunske kvalitete i do sada posvuda prepoznatljivog i traženog Šoltanskog maslinovog ulja“, vele šoltanski maslinari, koji se ponose brojnim zlatnim medaljama na natjecanjima maslinovih ulja.

A Zlatko Burić nakon osvojene zaštite izvornosti ovih dana za Maslinu reče:

“Ovogodišnja berba neće biti jedna od izdašnijih, bitno je zaštititi i zadržati sve plodove koji su sada na stablima. Ove godine u postupku zaštite učestvovat će desetak članova Udruge maslinara Šolte “Zlatna Šoltanka”. Proizvest ćemo jedno zajedničko “Šoltansko maslinovo ulje” konvencionalnim postupkom i jedno ekološko maslinovo ulje. Osim toga svatko od maslinara tko bude htio, imat će i vlastito pakovanje sa oznakom izvornosti. Pozivamo sve šoltanske maslinare da se još ove godine uključe u postupak zaštite svog proizvoda i profitiraju od trogodišnjeg rada naše Udruge.“

Piše: Meri Šilović

Specifičnosti Šoltanskog maslinovog ulja

Šoltansko maslinovo ulje, prema specifikaciji o zaštiti njegove izvornosti, proizvodi se od plodova autohtonih sorata maslina Šoltanke i Oblice isključivo s otoka Šolte.

Sorta Šoltanka (Levantinka), koje nigdje na svijetu nema u tolikom postotku kao na Šolti, mora biti zastupljena sa najmanje 50% udjela, a plodova Šoltanke i Oblice u Šoltanskom maslininovom ulju zajedno mora biti najmanje 95%. Šoltansko maslinovo ulje je bez senzorskih mana, ujednačene voćnosti, gorčine i pikantnosti.

23. travanj 2024 14:54