StoryEditorOCM

optimizam na škojuNa Braču dobro rodile stare i neorezane masline

Piše PSD.
25. rujna 2015. - 09:56
broc

Cvatnja maslina na otoku Braču počela je u prvoj polovini svibnja. Prvih nekoliko dana meteorološki uvjeti nisu bili povoljni za oplodnju jer je došlo do pogoršanja vremena (kiša, vjetar, niža temperatura), što je loše utjecalo na oplodnju tek procvalih maslina.

Pogoršanje vremena je usporilo cvatnju, pa su maslinici na višim predjelima otoka cvjetali kasnije. Nakon kratkotrajnog pogoršanja vremena uvjeti za cvatnju i oplodnju su se popravili, pa je i rezultat oplodnje bio evidentan.

Ovogodišnja faza cvatnje maslina imala je dug vremenski period što se odrazilo na neujednačen broj oplođenih cvjetova. Masline na višim predjelima imale su bolje uvjete za oplodnju, jer je otvaranje cvjetova trajalo duže nego u blizini mora.

Na rezultat oplodnje utjecalo je više faktora: kondicija maslinika, rezidba, olujno nevrijeme početkom ožujka, a najznačajniji je razlog sklonost oblice na alternativan rod. U nekim maslinicima, gdje rezidba nije provedena, oplodnja je bila zadovoljavajuća.

U nekim pak maslinicima, gdje je provedena rezidba, oplodnja je sporadična (na pojedinim granama je dobar urod). Neki mladi maslinici su također imali sporadično zametanje plodova, dok su stara stabla na istoj lokaciji dobro rodila.

Na području općine Postira oplodnja je dobro prošla na visoravnima iznad 150 m nadmorske visine. Slična situacija je i u drugim bračkim maslinicima, dojave s vrha Brača su također optimistične.

Poučeni prošlogodišnjim raspletom sezone zbog utjecaja štetnika i bolesti mnogi maslinari su proveli zaštitne mjere suzbijanja od štetnika koji su aktivni u ranoj fazi plodonošenja masline (maslinov moljac i svrdlaš).

Nakon dobre cvatnje i zametanja plodova očekivanja da će ova maslinarska sezona biti u znaku dobre berbe su opravdana.

Tekst i foto: Teo Šantić

25. travanj 2024 01:01