StoryEditorOCM

opet loša godinaKatastrofa u Šibensko-kninskoj županiji, iznimka su Primošten i Rogoznica

Piše PSD.
14. rujna 2015. - 09:57
maslo

Vinogradari se naveliko spremaju za berbu grožđa, koje je ove godine iznimne kvalitete zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama koje su vinovoj lozi išle naruku. Bit će ovo jedna od najboljih berbi u posljednjih nekoliko godina, a kad je grožđe zdravo, ni vino ne može biti loše kvalitete.

S druge strane, većina maslinara već drugu godinu neće imati što brati jer je suša učinila svoje, maslinu su napadali i štetnici, a od struke stiže novo upozorenje.

– Maslinari idućih mjesec dana trebaju biti na oprezu kako im maslinina muha ne bi “pojela” i ovo malo roda što je na maslinama ostalo. Iza nas je nespecifična vegetacijska sezona, a kako je u prirodi sve povezano, tako i razloge za probleme koji su poljoprivrednike pratili ove sezone treba tražiti u prethodnim godinama. Obilježje 2014. bila je velika količina oborina, nespecifična za područje srednje Dalmacije, no to kišno razdoblje započelo je još u jesen 2013. U razdoblju od rujna 2013. do rujna 2014. na području naše županije palo je 1400 litara kiše.

- Ovako velika količina oborina, uz činjenicu da tijekom ljeta 2014. temperatura zraka nije prešla 33 Celzijeva stupnja, pogodovala je razvoju biljnih bolesti i štetnika. Od rujna 2013. pa cijelu zimu i proteklo ljeto, te ponovno zimu 2014./ 2015., vladali su povoljni uvjeti za razvoj paunova oka na maslinama, što je rezultiralo pojavom defolijacije, opadanja velike količine lisne mase – kaže Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica za biljno zdravstvo u Savjetodavnoj službi Šibensko-kninske županije.

S obzirom na to da je list osnova svakoj biljci za rast i razvoj, za stvaranje cvjetnih pupova, poslije za prehranu i rast formiranih plodova, stvaranje šećera i ulja, jedan od bitnih razloga smanjenog uroda masline ove je godine upravo gubitak lisne mase.

– Uz navedeno, ovog proljeća ponovno smo imali jak napad maslinina moljca, i to obje generacije, i cvjetne i generacije ploda, a na to se nadovezao napad svrdlaša krajem lipnja i početkom srpnja. U tom razdoblju bilježimo i pojačan let prve generacije maslinine muhe, a od potpune katastrofe u maslinarstvu spasilo nas je dugo razdoblje visokih temperatura, preko 34 Celzijeva stupnja, koje djeluju nepovoljno na razvoj maslinine muhe, pa njezin let tijekom kolovoza gotovo da ne bilježimo – kaže Gordana Kožarić-Silov.

Nešto bolji urod imaju maslinari na području Primoštena i Rogoznice, a na ostalom području naše županije najzastupljenija sorta oblica jako je podbacila, tako da na mnogim stablima nema ni jednog ploda.

Zbog nikakvog ili slabog uroda maslina izostat će gužve u uljarama, prerada će trajati kratko, a neki vlasnici uljara – kao što je to bilo lani – neće ni pokretati strojeve.

– Ma ne pitajte me ništa! Kupujem maslinovo ulje u trgovini, svoje zalihe sam potrošio jer ni lani nije bilo ništa. U skradinskom zaleđu, bojim se, ni ove godine neće biti berbe maslina. Lani je nismo imali zbog napada maslinine muhe, a ove godine zbog svrdlaša i suše – kaže maslinar Pero Skorić, vlasnik OPG-a Skorić iz Bičina, pokraj Skradina, koji na širem skradinskom području ima oko 300 stabala maslina.

Nakon tužnih i ružnih priča o sudbini maslina, mislima nesvjesno prostruji pitanje – ajme, koliko će litra ulja koštati? Bit će po zlato.

Katarina RUDAN

20. travanj 2024 00:13