StoryEditorOCM

situacija na hvaruNa oblici nije ostalo puno ploda

Piše PSD.
10. rujna 2015. - 01:02
obla

Nakon obilne cvatnje koja je ove godine bila izvanredna na cijelom ovom području, na pojedinim lokacijama na otoku Hvaru nije ostalo puno plodova, posebno na sorti oblica.

Kod oblice je to uobičajena pojava, pošto ona ima alternativnu rodnost, i još ako je ona sama u nasadu bez oprašivača - to se uglavnom događa.

Međutim, treba napomenuti da je u vrijeme cvatnje oblice i drugih sorti na pojedinim područjima padala kiša ili su temperature bile poprilično visoke, što je također jedan od uzroka.

Ni nepovoljan vjetar, posebno zapadnjak – tramontana, također nije poželjan kod cvatnje. Vrijeme oprašivanja i oplodnje traje vrlo kratko i najvjerovatnije je u tom trenutku došlo do nepovoljnih vremenskih prilika na pojedinim lokacijama, ali ne na svim.

Nakon obilne cvatnje ostalo je plodova, ali nisu bili svi oplođeni i oni su otpali. Jedan od uzroka je bio i veliki napad paunova oka.

Ostale su sorte prilično dobro rodile, posebno talijanske sorte leccino i coratina i od domaćih lastovka i levantinka.

Posebno je dobar urod na istočnom dijelu otoka (Poljica, Zastražišće, Gdinj, Bogomolje). Sredina otoka prošarana je, ali ima i lokaliteta gdje su masline dobro rodile, jednako kao i na krajnjem zapadu otoka prema gradu Hvaru.

Prva generacija maslinovog moljca u početku je bila jače naglašena, ali nije bilo velike štete i svi koji su obavili zaštitu za prvu generaciju dobro su sačuvali oplođeni plod.

Druga se generacija pojavila dosta intenzivno i također se obavila zaštita, a zaštitom protiv druge generacije maslinova moljca ujedno se obavila se i zaštita protiv maslinova svrdlaša. Njega na otoku Hvaru nije bilo u nekoj značajnoj pojavi, kao što ga je bilo na sjevernom Primorju i Kvarnerskim otocima.

Piše mr. sc. Stanislav Štambuk, Savjetodavna služba

23. travanj 2024 09:04