StoryEditorOCM

opadanje lišćaŠto je to "šok bakra"?

Piše PSD.
30. srpnja 2015. - 09:19
Invazija_Paunovog_oka_1_

Molio bih Vas savjet u vezi prskanja bakrom. Masline su mi stare 5 godina. Vršio sam rezidbu 24. 11. 2014. i nakon toga ih prskao bakrom. Nakon nekog vremena veći dio lisne mase je otpao, pa me zanima koji je uzrok tome. Mislim da nisam stavio previše bakra jer sam slijedio upute.

Masline se nalaze u Moluntu-Konavle.

Unaprijed zahvaljujem!

Goran Jerković


ODGOVOR:

Paunovo oko je bolest maslina koje je zapravo stalno prisutna u maslinicima, u ljetnim mjesecima stagnira, zbog visokih temperatura i zimi kad su niske temperature. Pogoduje mu visoka vlažnost zraka i povoljne temperature od 10 do 28 stupnjeva, a najbolje od 16 do 21 stupnja.

Kako je prošla godina, posebno jesen, bila jako kišovita sa povoljnim temperaturama za razvoj paunova oka, trebalo je i češće vršiti zaštitu. Kako navodite da ste ih prskali bakrom i da je veći dio lisne mase otpao, niste stavili previše bakra.

To je tzv. „šok bakra“ koji se objašnjava tako što bakar vrlo lako i brzo prodire kroz kožicu lista koja ima brojne otvore nastale djelovanjem gljivice. Istodobno bakar usmrćuje gljivicu u listu i kao vrlo izraziti otrov biljnih stanica (fitotoksin) djeluje na smanjenje ili prestanak životnih djelatnosti, zbog čega list opada.

Krošnja se oslobodi skoro svih bolesnih listova, pa ostaje „izliječena“. Istina, djelomično zaraženo i bolesno lišće ostaje pod stablom, na tlu.

Ponovljeno prskanje bakrenim preparatima izaziva opadanje i onih listova koji su ostali u krošnji poslije prvog prskanja, a koji su se u međuvremenu zarazili.

Dakle, opadanje lišća poslije uporabe bakrenih preparata ne treba ocijeniti neuspjehom zaštite, posebno ne velikom štetom, jer se i tako bolesni listovi ne bi mogli izliječiti, nego bi tijekom idućih dana ili mjeseci opali. Zato je bakar izazvao brzo opadanje lišća, koje bi da nije prskano bakrom, kasnije postepeno opalo.

Piše: mr. sc. Stanislav Štambuk, Savjetodavna služba

25. travanj 2024 19:20