StoryEditorOCM

detaljna obukaŽelite postati senzorski analitičar? Evo što trebate učiniti

Piše PSD.
28. srpnja 2015. - 19:43
skola_kusanja7-091209

Tko može postati senzorski analitičar maslinovog ulja, upitali smo u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije:

- Senzorski analitičar maslinovog ulja može biti osoba koja je prošla obuku za ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja i koja naravno ima fiziološke sposobnosti koje mu omogućavaju razlikovanje pozitivnih i negativnih karakteristika maslinovog ulja, te njihovih intenziteta – kaže dipl. ing. Zlatka Knezović, voditeljica Odjela za kemijske analize hrane .

Kod maslinovog ulja se, kaže nam dipl. ing. Knezović, razlikuju pozitivne i negativne karakteristike koje se uočavaju okusom i mirisom. Pozitivne su voćnost, gorčina, pikantnost, a negativne upaljenost, pljesnjivost, octikavost, užeglost.

- Na početku obuke, nakon kratkog upoznavanja s teoretskim osnovama, različitim testovima provjeravaju se fiziološke sposobnosti kandidata, kako bi se utvrdilo je li sposoban razlikovati tražena svojstva.

Puno osoba želi ocjenjivati maslinova ulja, međutim nema fiziološke mogućnosti za to. Osobe koje su na testiranju zadovoljile prolaze daljnje detaljnije obuke. Testiranja i obuke provode institucije i osobe koje su za to zakonski ovlaštene, a to je naša ustanova – napominje Knezović.

Po završetku obuke potrebno je stalno individualno obnavljanje stečenih znanja, putem treninga i provjera. Naime, senzorski analitičar ne radi sam, nego je dio usklađene grupe ocjenjivača - panela, pa je stoga bitno i da grupa radi usklađeno.

- Kvaliteta panela provjerava se sudjelovanjem u međulaboratorijskim usporedbama - nepoznati uzorak se ocjenjuje, rezultati se šalju u neovisnu ustanovu i u ovisnosti o rezultatima procjenjuje se uspješnost rada panela.

Potrebno je naglasiti kako senzorski analitičar mora voljeti maslinova ulja i biti motiviran za taj posao. Međutim, u ocjenjivanju mora biti objektivan i ulja ocjenjivati prema pravilima struke, zanemarujući svoje osobne sklonosti – napominje dipl. ing. Knezović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Ojdana Koharević

25. travanj 2024 08:13