StoryEditorOCM

rogor, decis, imidan...Koje je sredstvo najučinkovitije u borbi protiv svrdlaša?

Piše PSD.
22. srpnja 2015. - 23:46
svrdli

Poštovani,

živim na Pelješcu u mjestu Kućište. Imam oko sto stabala maslina, što mladih, što starih. Svaka dva dana obilazim i gledam kako mi plodovi se suše od uboda svrdlaša. Neki dan sam na maslini staroj 5 godina uhvatio oko 50 tih malih bića sličnih mravojedu.

Na datum 15. lipnja sam prvi put uočio svrdlaša na maslini i tretirao sam maslinu s Imidanom, nakon 7 dana je pala kiša i svrdlaš se pojavio. Nakon 10 dana od prvog tretiranja, ponovio sam postupak.

Krajem lipnja pala je kiša i on je opet nastavio uništavati plodove. Prvo je uništavao oblice, pa lastovke i u zadnjih par dana najviše ga vidim na levatinkama. Moj stric je naprvio isto tretiranje samo sa Rogorom 40, njemu je svrdlaš sve uništio.

Zanima me jesam li trebao napraviti i treće polivanje (iako u uputama dozvoljavaju samo dva) i postoji li još kakav način da se likvididra ta štetočina?

Unaprijed zahvaljujem na vašoj pomoći

Igor Petković


ODGOVOR:

Osim Rogora niti jedan insekticid nema dozvolu za suzbijanje svrdlaša. Prema mojem iskustvu on nije dovoljno efikasan.

Suzbijanjem maslinovog moljca prve i druge generacije s insekticidom Decis postiže se zadovoljavajući rezultati u suzbijanju svrdlaša. Decisom je dozvoljeno dva tretiranja - prvo početkom cvatnje, a drugo kada je plod veličine zrna pšenice. Tada je i najveći napad svrdlaša.

Kada plod postane dovoljno velik da svrdlaš rilom ne može do koštice, tada svrdlaš ne pravi štetu. Više stradavaju od svrdlaša sorte sitnog ploda.

Mr. sc. marijan tomac

19. travanj 2024 06:53