StoryEditorOCM

složen fiziološki procesSve tajne cvjetanja masline

Piše PSD.
9. srpnja 2015. - 09:47
cvit

Maslina je voćna vrsta koja cvijeta u kasno proljeće. U uvjetima redovitih klimatskih prilika maslina cvijeta od sredine do kraja svibnja mjeseca. Radi kasne cvatnje maslina nije osjetljiva na kasne proljetne mrazeve koji često puta pričinjavaju značajne štete na voćnim vrstama u doba cvjetanja.

Proces cvatnje masline je veoma kompleksan fiziološki proces čiji je završni sami čin cvatnja, odnosno otvaranje cvjetova, ispadanje peluda, a ovaj proces završava oprašivanjem i oplodnjom (zametanjem plodova).

Procesu cvatnje masline prethodi niz fizioloških procesa u biljci.

Fiziološki proces cvatnje započinje u ljeto prethodne godine (kolovoz), nakon formiranja pupova na mladicama. Formirani pupovi nakon završetka vegetacije miruju. Dolaskom toplijeg vremena u veljači u pupovima se odvija proces razvrstavanja. Ovaj fenološki ciklus je veoma osjetljivo razdoblje u godišnjem razvojnom ciklusu masline.

Tijekom razvrstavanja pupova iz jednog dijela formiranih pupova razvija se u cvjetni pup (začetci cvijeta), a iz dijela pupova se razvija lisni pup (začetci lista i mladice). Proces razvrstavanja pupova odvija se pri srednjim dnevnim temperaturama većim od 7°C. Takve temperaturne prilike u našem uzgojnom području poklapaju se s krajem siječnja i početkom veljače.

U rijetkim godinama ovo vegetacijsko razdoblje je sušno i u takvim uvjetima razvrstavanje pupova se odvija usporeno, a rezultat toga je smanjeni intenzitet cvatnje. Zbog ovog razloga tijekom siječnja i veljače maslini je potrebno dodati vodu u izuzetno sušnim godinama.

Drugi, ne manje važan razlog lošeg razvrstavanja pupova je i neishranjenost masline. Naime kod stabala koja su slabo ishranjena proces razvrstavanja odvija se značajno slabije. I preobilan rod u prošloj godini može imati negativan utjecaj na razvrstavanje pupova.

Nakon razvrstavanja pupova, počinje razvoj cvata (rese). Ovaj razvoj traje od veljače do sredine svibnja, kada je početak cvatnje. U prvim fazama razvoja cvjetne rese procesi koji se odvijaju u cvjetnom pupu su nevidljivi. Tek sredinom travnja primjećuju se prvi začetci cvjetne rese.

Cvjetna resa započinje intenzivni razvoj pri srednjim dnevnim temperaturama većim od 10°C. Brzina razvoja cvjetne rese zavisi od vremenskih prilika. U slučaju toplijeg i vlažnijeg vremena razvoj je brži, a u suprotnom razvoj je sporiji.

U godinama sa prosječnim vremenskim prilikama cvat (resa) masline dostiže svoju najveću dužinu do kraja travnja. Prosječno cvat masline (resa) ima dužinu od 1.8 cm do 3.5 cm, a u zavisnosti od sorte.

U jednom cvatu (resi) ima od 10 do 45 cvjetova, također u zavisnosti od sorte. Od kada resa postigne najveću dužinu pa do pune cvatnje u prosjeku protekne dvadeset dana. U tom vremenu u cvjetnom pupu se razvijaju prašnici i tučak.

Ovaj razvoj je nevidljiv našem oku, jer se odvija u zatvorenom cvijetu. Tijekom ovog cvijet mijenja i boju iz zelene preko blijedozelene do bijele. Završetak razvoja cvijeta smatra se početak cvatnje. Proces cvatnje masline počinje pri srednjim dnevnim temperaturama većim od 15°C.

Sami proces cvatnje dijeli se u tri dijela:
1. početak cvatnje kada je otvoreno oko 5% od ukupnog broja cvjetova na stablu
2. puna cvatnja kada je otvoreno 90% cvjetova na stablu
3. kraj cvatnje kada je ocvalo više od 90% cvjetova na stablu

Maslina razvija dva tipa cvjetova i to:
1. funkcionalno muški cvijet
2. hermafroditni cvijet

Cvatnja masline traje od 10 do 20 dana i o kvaliteti cvatnje zavisi rod u tekućoj godini. Optimalne temperature zraka tijekom cvatnje su od 20°C do 27°C. Više i niže temperature zraka uzrokuju slabije klijanje polena. Velika relativna vlažnost zraka isto tako ometa normalno odvijanje oprašivanja i oplodnje.

U doba cvatnje nisu poželjni jaki suhi vjetrovi (bura) niti jaki vlažni vjetrovi (jugo). I suhi i vlažni vjetar ometa normalno prijanjanje peluda na njušku tučka te njegovo klijanje. Poželjno je suho, mirno vrijeme s laganim povjetarcem.

Osim ekoloških čimbenika na kvalitet cvatnje, oprašivanje i oplodnju presudan utjecaj ima ishranjenost stabala. Stabla koja su slabo ishranjena imaju slabiju cvatnju i slabije zametanje plodova.

Od biogenih elemenata bor ima veoma važnu ulogu u procesima oplodnje masline. Radi ove činjenice bilo bi poželjno stabla masline tretirati folijarnim bornim gnojivima tijekom razvoja cvata (treća dekada travnja i početak svibnja).

Za ovu namjenu preporučljivi su slijedeći preparati Borogreen, Fertina B, Oleofil, Vuksal B. Ova gnojiva se mogu primjenjivati samostalno ili u kombinaciji s dušičnim gnojivima koja se mogu folijarno primjenjivati.

Nakon cvatnje slijedi oplodnja masline i razvoj ploda. Početak lipnja je vrijeme kada je maslina izuzetno osjetljiva na nedostatak vlage u tlu. Ovo vrijeme se poklapa s prvim stadijima razvoja ploda. Uslijed nedostatka vlage u tlu dolazi do većeg opadanje plodova u drugom dijelu lipnja. Radi ovog je u sušnim godinama potrebno obaviti natapanje masline tijekom lipnja.

Iz svega iznesenog možemo zaključiti kako urod u tekućoj godini zavisi od većeg broja čimbenika, a u prvom redu o intenzitetu cvatnje, uvjetima uzgoja masline u protekloj godini, o količini roda protekle godine, vremenskim prilikama tijekom proteklog ljeta i tijekom veljače u doba razvrstavanja pupova te o vremenskim prilikama tijekom cvatnje.

U cijelom procesu formiranja cvijeta, cvatnje, oprašivanja i oplodnje značajnu ulogu imaju ishranjenost stabla i zdravstveno stanje stabla tijekom odvijanja svih opisanih procesa.

PIŠE doc. dr. sc. Frane Strikić,
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Nek vam se sorte preklapaju u cvatnji

Različite sorte maslina imaju različito vrijeme cvjetanja, a za kvalitetan rod u nasadu potrebno je dobro poznavanje vremena cvatnje svake sorte. Poznato je da je maslina stranooplodna voćna vrsta i da je za dobar rod potrebno u nasadu imati više sorta koje se međusobno preklapaju u cvatnji i koje su kompatibilne u odnosima oplodnje.

Prema istraživanjima najranije cvijeta sorta Lastovka koja se u vremenu cvjetanja ne preklapa s drugim sortama.

U našim agroekološkim uvjetima po vremenu cvjetanja preklapaju se sorte Oblica, Leccino i Levantinka. Dokazano je kako je i Drobnica dobar oprašivač za Oblicu. Svi novi nasadi kojima je glavna sorta Oblica trebali bi sadržavati i do 20% drugih sorta, npr. 10% stabala Leccina i 10% stabala Levantinke ili Drobnice.

Ako se radi o starim monosortnim nasadima u kojima se nalaze stabla samo Oblice, preporučljivo je obaviti precjepljivanje određenog broja stabala na sorte oprašivače po istom principu kao i kod podizanja novih nasada (nacjepiti do 10% drugih sorta Levantinke, Leccina ili Drobnice).

Ako se radi o precjepljivanju starih stabala to je potrebno obaviti tijekom ranog proljeća (ožujak i travanj), a u zavisnosti od vremenskih prilika.

Pojedine sorte masline kao što je Lastovka i Levantinka imaju veći stupanj samooplodnje radi čega je moguće ove sorte uzgajati i same u nasadima. Bez obzira na ovu činjenicu preporučljivo je podizati nasade s većim brojem sorta (2-3 sorte u nasadu).

16. ožujak 2024 17:12