StoryEditorOCM

NAPAD PAUNOVA OKABolest ogolila masline u cijeloj regiji

Piše PSD.
7. srpnja 2015. - 23:42
vodnjan

Paunovo oko (najčešća bolest lista masline, uzrokuje ju gljivica Spilocaea oleagina Fries) tijekom ovog proljeća zabilježeno je na području cijele regije. Posljedica jesenske infekcije je otpadanje lišća na nekim lokalitetima, pa i gubitak kompletne lisne mase, koji su najvidljiviji od kraja ožujka, a posebno tijekom travnja.

Defolijacija stabala će uzrokovati značajno smanjenje prinosa i ukupno slabljenje stabla.

Prema informacijama od Državnog hidrometeorološkog zavoda, količine oborina u razdoblju od jeseni 2014. godine, poglavito tijekom rujna, bile su značajno iznad višegodišnjeg prosjeka. Ovakvi klimatski uvjeti pogodovali su jesenskoj infekciji gljivicom koja je uzročnik bolesti.

Rezultat navedenog je najvidljiviji u maslinicima gdje se nije provela pravovremena kemijska zaštita.

Zavod za zaštitu bilja proveo je uzimanje uzoraka na odabranim lokalitetima te analizu prikupljenih uzoraka s ciljem utvrđivanja latentne i vidljive zaraze uzročnikom bolesti. Ukupno je prikupljeno i analizirano oko 50 uzoraka s područja većeg dijela regije.

Generalno se može konstatirati da je na području cijele maslinarske regije paunovo oko pričinilo značajnu ekonomsku štetu.

Uočena su i veća područja gdje je defolijacija stabala bila vrlo izražena još u vrijeme uzimanja uzoraka i to na cijelom uzgojnom području, a intenzitet napada potvrđuju i slike s terena.

Najviše vrijednosti ukupne zaraze su zabilježene na odabranim lokalitetima Kaštel Stari (94%), Gornji Okrug na Čiovu (100%), Vela Luka (76%), Polača (83%), Brela (71%), Dolčić na Hvaru (67%), Splitska na Braču (62%), Donje polje (60%), Drače (100%), Ston (95%), Trpanj (93%), Baćina (92%), Janjina (90%), Mravinjac (88%), Raba (80%) i Slivno (74%), Medulin (100%), Sv. Lovreč (90%), Vodnjan (80%)...

S ciljem podizanja kondicije stabla za sljedeću sezonu, preporučilo se provesti jaču rezidbu i odgovarajuću gnojidbu prema preporuci stručnjaka iz ovog područja, kako bi oslabljena stabla u ovoj vegetacijskoj godini obnovila izgubljenu lisnu masu.

Zaštita od uzročnika bolesti paunova oka okvirno se provodi u jesenskom i zimskom periodu pripravcima koji su registrirani u RH za suzbijanje ove bolesti kada prirodno prevladavaju povoljni uvjeti za ostvarenje infekcije.

Detaljnije preporuke maslinari mogu dobiti od stručnih službi na županijskom nivou.

U slučaju provođenja preventivnih prskanja moguće je koristiti registrirane pripravke na osnovi bakrenog oksida (Nordox 75 WG, Nordox Super 75), bakrenog hidroksida (Cuprablau Z, Kocide DF), bakrenog oksiklorida (Neoram WG), bakrenog – hidroksid – Ca – klorid kompleksa + cink sulfida (Cuprablau Z Ultra) ili organske fungicide na osnovi difenkonazola (Difcor), trifloksistrobina i tebukonazola (Nativo 75 WG) te krezoksim-metila (Stroby WG).

Prilikom uporabe sredstava za zaštitu bilja treba se držati upute proizvođača.

PIŠE doc. dr. sc. Mario Bjeliš

19. travanj 2024 14:44