StoryEditorOCM

odgovara mr. štambukMože li paunovo oko uništiti i plod?

Piše PSD.
25. lipnja 2015. - 00:21
paunovooko

Poštovani,

imamo problem s maslinama. Prošle godine, a i ove, pretrpjele su jaki napad paunovog oka, unatoč 5 polijevanja u godinu dana (u 2014. - veljača, početak rujna, sredina listopada, zatim smo polijevali u 2015. veljača i travanj).

U svibnju smo prskali protiv moljca i masline su bile prepune cvijeta, te su se počele i trijebiti, ali odjednom se velik dio resa sa cvijetom osušio te su se slabo oplodile iako smo ih tretirali i borom.

Je li za to zaslužna nagla vrućina ili paunovo oko? Ima dosta lista na donjim granama s karakterističnim paunovim okom. Što napraviti? Imam ih namjeru prskati insekticidom i borom. Da li da ih ovih dana polijem Nordoxom ili s nekim drugim bakrenim sredstvom? Može li paunovo oko uništiti i plod?

Srdačan pozdrav

Ivan Matković


ODGOVOR:

Naveli ste da ste masline prskali 5 puta protiv paunova oka, ali niste naveli s kojim sredstvom i u kojoj koncentraciji ste to napravili. Prije cvatnje ste ih poprskali protiv moljca uz dodatak bora, nadam se da niste prskali u punoj cvatnji, nego neposredno prije cvatnje.

Koja vam je sorta masline ne znam, niste naveli, jer ako se radi samo o Oblici koja se slabo može sama oploditi, to može biti jedan od uzroka što je jako malo plodova ostalo, a drugo se nije oplodilo i osušilo se.

I temperature su u tom periodu koje su bile prilično visoke također utjecale na oplodnju, a vjerojatno i kišni period.

I paunovo oko također može utjecati na cvatnju i oplodnju. Paunovo oko može uništiti i plod, ali daleko manje, nego list.

Sad u ovom periodu ne bih Vam preporučio prskanje sa sredstvima na osnovi bakra, dakle ne s Nordoxom.

Mr. stanislav štambuk

24. travanj 2024 14:09