StoryEditorOCM

dubok korijenKako se riješiti bršljana?

Piše PSD.
23. lipnja 2015. - 14:57
brsljo
Poštovani!

Imamo nasad maslina nekoliko godina. Najveći problem nam pravi bršljan kojeg se ne možemo riješiti. Molim Vas predložite nam način efikasnog uklanjanja bršljana.

Pozdrav i hvala.              

Matko Ivandić


ODGOVOR:

Nažalost, odgovor je isti kao i za tetiviku. Bršljan ima čvrsto i duboko korijenje te listove otporne na herbicide.

Praktički ga je nemoguće uništiti na taj našin. Jedini način za rješenje tog problema je frezanje, kopanje, oranje, ručno uklanjanje...

mr. sc. marijan tomac

Savjet s interneta

"Jedan savjet, stari, ali učinkovit: okopati oko bršljana da se vidi korijen, i opariti korijen vrućom vodom. Naravno, malo paziti da se ne opari sve, pri dnu zaliti korijen bršljana. Neka temperatura vode bude što viša!"
 

Wikipedia: Bršljan

Bršljan je zimzelena drvenasta biljka penjačica iz porodice Araliaceae. Drugi nazivi za ovu biljku su: barsijan, beštran, bršljen i brštan.

Ova penjačica naraste 20-30 m u visinu na za nju prikladnim mjestima, kao što su drveća, klifovi i zidovi. Javlja se na vlažnim i humusnim zemljištima, ali dobro podnosi i kamenita i vapnenasta tla, voli vlažan zrak.

Odlikuje se kožastim zimzelenim listovima koji na jednoj biljci mogu doći u više različitih oblika. Listovi mogu biti zeleni ili prošarani kremastobijelim ili srebrenastim prugama, a dugi su 50-100 mm. Srcolikog su varijabilnog oblika i spiralno raspoređeni. Spiralno su raspoređeni po stabljici koja se pomoću zračnog korijenja penje i prihvati za podlogu.

Cvjeta od kraja ljeta do kasne jeseni, točnije od kolovoza do listopada. Cvijetovi su bijelozelene boje. Plod su tamnoplave bobice promjera 6-8 mm. Plodovima bršljana hrane se mnoge ptice, pa one tako rasprostranjuju njihove sjemenke. U svakom plodu se nalazi 1-5 sjemenki. Svi dijelovi bršljana su gorkog okusa i otrovni, a ljekovitost i otrovnost biljke potječe od saponizidnih materija.

Bršljan može doživjeti i do nekoliko stotina godina starosti, ima vrlo spor prirast.

Bršljan se koristio pri uređenju rimskog vrta, no posebnu popularnost stekao je u Viktorijansko doba, kada se proširio diljem svijeta.

U prošlim je vremenima bršljan bio simbolom plodnosti i besmrtnosti. Razlog tome vjerojatno je činjenica što je iznimno otporan i ostaje zelen tijekom cijele godine. Rani su kršćani svoje mrtve polagali na podlogu od bršljanova lišća. Slike bršljana mogu se naći u mnogim srednjevjekovnim crkvama, a bršljan se i danas nalazi na mnogim grobovima.

Budući da je čvrsto pripijen uz drvo, bršljan je često simbol vjernosti i sretnog braka. Zbog njegove podatnosti i omatanja oko podloge pri rastu, bršljan je i simbol ženstvenosti.

Iako je još otac medicine Hipokrat pomogao bršljanu da stekne iznimnu popularnost u liječenju, nije ništa znao o njegovim iscjeliteljskim svojstvima. Vjerovao je da u biljkama žive bogovi i duhovi koji im daju iscjeliteljske moći. Od 16. stoljeća posvećuje se sve veća pozornost bršljanu kao lijeku protiv upala dišnog sustava.

U 19. stoljeću jedan liječnik je primijetio da djeca u nekim dijelovima južne Francuske manje pate od kašlja jer piju mlijeko iz malih posudica izrađenih od dijelova bršljanova drveta.

Bršljan sadrži djelotvorne tvari, saponine, koji se izdvajaju iz listova, a svoje ime zahvaljuju činjenici da stvaraju pjenu kad se otope u vodi. Nakon brojnih kliničkih ispitivanja, čiji su rezultati pokazali i dokazali djelotvornost bršljana odnosno njegova aktivnog sastojka alfa-hederina u liječenju kašlja, opisan je i njegov mehanizam djelovanja u stanici.

17. travanj 2024 09:12