StoryEditorOCM

uzročnik sušenja maslinaBakterija Xylella fastidiosa: kako prepoznati simptome, sve o širenju, suzbijanju...

Piše PSD.
10. lipnja 2015. - 21:24
bjelis

Europska komisija je donijela novu Odluku Komisije (2015/789/EU) o mjerama za sprečavanje unošenja u Europsku uniju bakterije Xylella fastidiosa (Wells et al.) i širenja bakterije unutar Unije.

Odluka je objavljena 21. svibnja 2015. godine i izravno je primjenjiva u svim državama članicama.

Italija je u listopadu 2013. godine obavijestila Europsku komisiju i ostale države članice o prisutnosti bakterije Xylella fastidiosa u regiji Apulia (regija na jugu Italije, prostire se duž obale Jadranskog mora, glavni grad je Bari).

Na bilju su uočeni simptomi kao što je uvenutost rubova listova i brzo propadanje. Trenutno je maslina glavna biljka domaćin zaražena ovom bakterijom.

Uz velik broj već poznatih kao i potencijalnih insekata prijenosnika (vektora) potvrđeno je i kako velik broj biljaka može biti domaćin ovoj bakteriji, što iziskuje dodatni oprez.

S obzirom na to da Republika Hrvatska pripada mediteranskom krugu država članica u čijim gospodarstvima proizvodnja maslina ima važnu ulogu i kako se radi se o karantenskoj bakteriji koja predstavlja veliki fitosanitarni rizik važno je pravovremeno otkrivanje zaraze ovom bakterijom kako bi se spriječilo njezino širenje.

Svi proizvođači maslina odnosno svaka osoba koja posumnja na zarazu ovom bakterijom u obvezi je obavijestiti nadležnog fitosanitarnog inspektora ili Upravu kvalitete hrane i fitosanitarne politike, Sektor fitosanitarne inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

Tijekom provođenja Programa posebnog nadzora u 2014. godini nije utvrđena prisutnost bakterije Xylella fastidiosa u Republici Hrvatskoj.

Pojačanim nadzorom bilja obuhvaćene su Dubrovačko-neretvanska, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Zadarska, Primorsko-goranska i Istarska županija, te do sada niti u 2015. godini nije utvrđena prisutnost bakterije.

Europska komisija poziva države članice da se strogo pridržavaju mjera zaštite, pojačaju kontrolu prilikom premještanja bilja (unutar EU) i uvoza (iz trećih zemalja) s ciljem zaštite zdravlja bilja u svim zemljama članicama EU.

Radi lakšeg raspoznavanja i suzbijanja ove bakterije važne su sljedeće informacije:

Simptomi napada bakterije Xylella fastidiosa

Xylella fastidiosa razvija se isključivo u ksilemu biljke (ksilemom se voda iz korijena transportira u druge dijelove biljke). Simptomi koje uzrokuje X. fastidiosa posljedica su blokade ksilema u kojem se razmnožava, čime se onemogućuje transport vode.

Nakon zaraze, X. fastidiosa se unutar biljke širi u oba smjera, no zaraza domaćina gotovo nikada nije sistemična i bakterija nije ravnomjerno raspoređena unutar biljke.

Biljke domaćini bakterije Xylella fastidiosa mogu biti zaražene bez da pokazuju vidljive simptome.

Na maslini simptomi počinju promjenom boje i otpadanjem lišća, venućem i sušenjem vršnih mladica i izboja smještenih u gornjem dijelu krošnje, sušenjem i propadanjem mladica i grana te pojavom nekroza.

Tipični simptomi povezani sa zarazom oleandera bakterijom Xylella fastidiosa, jesu rubna nekroza plojke i pojava blijeđenja glavne žile lista.

Prijenos i širenje bakterije Xylella fastidiosa

Bakterija Xylella fastidiosa se iz zaraženih u nezaražena područja može proširiti:
- zaraženim sadnim materijalom,
- kukcima-vektorima.

Vrsta Philaenus spumarius L., livadna pjenuša, je zasad jedini eksperimentalno potvrđeni vektor Xylelle fastidiosa koji je prisutan u Republici Hrvatskoj.

Vrste kukaca iz podreda Cicadomorpha smatraju se potencijalnim vektorima. Stoga će se tijekom Programa posebnog nadzora, uz istraživanje rasprostranjenosti livadne pjenuše, utvrđivati prisustvo ostalih potencijalnih vektora iz podreda Cicadomorpha.

Zbog velikog gospodarskog značenja naših maslinika kao i očuvanja ukrasnog drvenastog bilja u parkovima i privatnim vrtovima, radi sprječavanja njihova propadanja u slučaju novog unošenja i širenja ove opasne bakterije pozivamo vas na posebne mjere opreza prilikom kupnje sadnog materijala.

Mjere suzbijanja bakterije Xylella fastidiosa

Sve mjere za suzbijanje bakterije Xylella fastidiosa su usredotočene na iskorjenjivanje zaraženih biljaka i sprječavanje širenja bakterije na nova područja.

Temeljne mjere zaštite od bolesti koje uzrokuje X. fastidiosa su proizvodnja nezaraženog sadnog materijala, suzbijanje vektora koji prenose bakteriju, uništavanje zaraženih biljki domaćina te selekcija i uzgoj otpornih ili tolerantnih sorata bilja.

U slučaju zaraze provode se vrlo stroge mjere zaštite. Analiziraju se sve biljke domaćini, mehanički se uništavaju zaražene biljke, koje se vade s korijenom i spaljuju. Svi potencijalni kukci vektori kemijski se suzbijaju i uništavaju se korovi.

U Italiji, na području provincije Lecce, gdje se bolest više ne može iskorijeniti, provode se mjere za sprječavanje širenja na nova područja.

Prema važećoj Odluci Komisije 2015/789/EU pooštreni su uvjeti i za uvoz iz trećih zemalja na način da je zabranjeno unošenje bilja roda Coffea, osim sjemena, podrijetlom iz Kostarike i Hondurasa, a za bilje sa popisa koji uključuje 188 biljnih vrsta ili rodova iz Priloga I Odluke navedeni su posebni zahtjevi. Ti zahtjevi su različiti za zemlje u kojima je utvrđena prisutnost bakterije i za zemlje u kojima nije utvrđena.

Treće zemlje, prilikom izvoza bilja u EU dužne su Europskoj komisiji dostaviti sljedeće podatke:
- izjava da je zemlja iz koje se bilje izvozi bez prisutnosti Xylelle fastidiosa
- naziv područja iz kojeg bilje potječe a u kojem nije utvrđena prisutnost X. fastidiosa (pest free area)
- naziv mjesta proizvodnje bilja koji ispunjavaju uvjete za izvoz, odnosno da u njemu nije utvrđena prisutnost X. fastidiosa, te popis i adrese ovlaštenih proizvođača bilja.

Popis zemalja u kojima nije utvrđena prisutnost bakterije X. fastidiosa možete naći na sljedećem linku:
http://ec.europa.eu/food/plant/plant health biosecuritv/legislation/emergcncv measures/'

Zabranjeno je PREMJEŠTANJE bilja iz područja u kojima je utvrđena prisutnost bakterije X. fastidiosa (demarkirana područja) u druga, nezaražena područja ako je bilje dijelom svojeg životnog ciklusa raslo na demarkiranom području.

Bilje se može premještati iz demarkiranog područja samo ukoliko je raslo na mjestu koje ispunjava sljedeće zahtjeve:

- proizvođač je obveznik upisa u Fitoupisnik;
- nadležno službeno tijelo odobrilo je to mjesto kao mjesto u kojem nije prisutan navedeni organizam i njegovi vektori;
- mjesto proizvodnje bilja je fizički zaštićeno od unošenja bakterije putem vektora;
- mjesto proizvodnje je okruženo područjem širine 200 metara za koje je na temelju službenog vizualnog pregleda, a u slučaju sumnje na prisutnost bakterije i na temelju uzorkovanja i ispitivanja, utvrđeno da u njemu nije prisutna bakterija i koje je podvrgnuto odgovarajućim fitosanitarnim postupcima protiv bakterijinih vektora;
- mjesto je podvrgnuto odgovarajućim fitosanitarnim postupcima za sprečavanje prisutnosti vektora bakterije;
- godišnje se provode najmanje dva službena inspekcijska pregleda;
tijekom razdoblja rasta navedenog bilja na mjestu nisu otkriveni simptomi ili, ako sumnjivi simptomi jesu uočeni, provedeno je ispitivanje te je potvrđeno da bakterija nije prisutna;
- tijekom razdoblja rasta navedenog bilja na području nisu otkriveni simptomi zaraze ili, ako sumnjivi simptomi jesu uočeni, provedeno je ispitivanje te je potvrđeno da bakterija nije prisutna.

Isto tako potrebno je da su, pri premještanju, ispunjeni i sljedeći uvjeti:

- da su na partijama navedenog bilja provedeni službeni vizualni pregledi, uzorkovanje i molekularno testiranje u skladu s međunarodno priznatim metodama ispitivanja, pri čemu se upotrebljavao sustav uzorkovanja kojim je s 99-postotnom pouzdanošću moguće utvrditi razinu prisutnosti zaraženog bilja od 1 % ili veću, a koji su osobito bili usmjereni na biljke koje su pokazivale sumnjive simptome prisutnosti navedenog organizma;
- prije premještanja na partijama navedenog bilja provedeni su fitosanitarni postupci protiv svih vektora navedenog organizma;
- navedeno bilje koje se premješta kroz demarkirana područja ili unutar njih prevozi se u zatvorenim spremnicima ili pakiranju;
- bilje je popraćeno sa biljnom putovnicom.

izvor: Ministarstvo poljoprivrede, PSS

23. travanj 2024 08:23