StoryEditorOCM

idealna lokacijaKoje sorte posaditi na 2,6 ha kod Petrovca u Crnoj Gori?

Piše PSD.
5. lipnja 2015. - 09:15
masline_sadnja6-081009

Poštovani,

moje ime je Stevo Davidović, vaš redovni čitalac, član udruženja maslinara ''Budva'', Crna Gora, i imao sam zadovoljstvo upoznati dio vaše ekipe na ovogodišnjem Noćnjaku.

U toku sam intenzivne pripreme na podizanju maslinjaka u Buljarici pored Petrovca na 2,6 ha, oko 1300 m udaljenosti od mora i nadmorske visine cca 160 m. Teren je u padu, ekspozicija prema moru, tlo je duboko. Kako planiram sadnju na jesen, molim vas za par savjeta:

1. Možete li mi preporučiti oprašivače za sortu Žutica (odnosno Bjelica)? Sorta jeste samooplodna, ali ima izrazitu alternativnu rodnost i pretpostavljam da bi dobrim izborom oprašivača moglo doći do umanjenja efekta alternativne rodnosti.

2. Molim vas za podatke o sorti Levantinka, je li u pitanju sorta koja zaista redovno rađa, je li otporna na bolesti (naročito rak masline), koji su najveći problemi u njenom uzgoju i drugo što smatrate važnim?

3. Sorte Coratina i Carolea, koji su preporučeni oprašivači, da li su redovne rodnosti, na koje su bolesti naročito osjetljive te koji su problemi u uzgoju?

Ovo su sorte koje sam planirao za sadnju na osnovu dostupne literature i podataka koje sam sakupio na internetu, ali takođe vas molim za vaše preporuke o moguće drugačijem sortimentu za ovo uzgojno područje.

Unaprijed hvala!

Srdačan pozdrav,

Stevo Davidović, Crna Gora


ODGOVOR:

Vaša priprema za podizanje maslinika u Buljarici pored Petrovca dobar je plan i projekt. Nadmorska je visina idealna i ekspozicija prema moru.

1. Sorta Žutica (Bjelica) je uljna sorta, podrijetlo joj nije baš poznato, a ime joj potječe od bjelkastosive boje naličja lista. Rodi dobro, sorta je samooplodna, pa bi uz neke oprašivače bila sigurnija  i redovita rodnost. Sorte oprašivači za Žuticu još nisu dovoljno istražene, međutim preporuka je da u nasadu Žutice posadi  jedan postotak oko 15% sortu Uljaricu, Piculju ili Drobnicu. Dakle jednu od te tri sorte.

2. Sorta Levantinka je vrlo dobra i rodna sorta, koja redovito svake godine rodi, kad druge sorte ne urode. Najviše se uzdaja na otoku Šolti, pa je još zovu i Šoltanka, a postoji još jedan naziv za nju, a to je Vladinka. Rodi u grozdovima. To je samooplodna sorta i vrlo dobar oprašivač za Oblicu. Osjetljiva je na sušu, ako traje dugi sušni period, pa je navodnjavanje potrebno, i umjereno je osjetljiva na hladnoću. Osjetljiva je na napad paunova oka i potkornjaka.

3. Sorte Coratina i Carolea su dobre sorte za Vaše područje. Coratina je sorta toplijeg podneblja. Sorta Coratina je stranooplodna, pa su joj potrebni oprašivači i to: Pendolino, Frantoio, Leccino, i Moraiolo. Malo je osjetljiva na rak masline i paunovo oko. Ulje je visoke kakvoće i izrazite voćne arome.

Sorta Carolea potječe iz Kalabrije, ali se proširila i u druge talijanske pokrajine. Također se uzgaja u Crnoj Gori, Albaniji. Ima krupan plod i visoki sadržaj ulja. Nije redovite rodnosti, stranooplodna je sorta, a najbolji oprašivači su joj: Picholine, Noccelara Messinese, Itrana. Osjetljiva je na štrtnike, posebno na maslinovu muhu i paunovo oko. Otporna je na sušu i na niske temperature.

Za ovo Vaše područje, ja Vam predlažem da posadite i jedan dio sa sortom Leccino, jer kako ste pisali tlo Vam je duboko, a Leccino voli dublja tla.

Mr. sc. Stanislav Štambuk

23. travanj 2024 23:18