StoryEditorOCM

pričekajmo ljetoNa koliko niskoj temperaturi ugibaju ličinke maslinove muhe?

Piše PSD.
10. veljače 2015. - 09:48
masline_hvar60-171014

Pozdrav,

obzirom na razdoblje niskih temperatura krajem prosinca, a i hladnoću ovih i nadolazećih dana, zanima me na koliko niskoj temperaturi ugibaju zakukuljene ličinke maslinove muhe, koje su se nalazile u plodovima koji su prošle godine pali sa stabla?

Gordan Žuvela,
Blato na Korčuli



ODGOVOR:

Kad se analiziraju klimatski čimbenici i njihov utjecaj na štetnika maslinovu muhu moramo istaknuti neka pravila. Znamo da je let maslinove muhe u korelaciji s visinom dnevnih temperatura i relativnom vlagom zraka.

Što je temperatura tijekom ljetnog razdoblja niža, a relativna vlaga zraka viša, to su uvjeti za razvoj maslinove muhe povoljni. Obrnuto je stanje za redukciju leta muhe. Kad su ljeti ekstremo visoke temperature i relativa vlaga zraka niska, onda takve klimatske prilike onemogućavaju njen let i razvoj.

U zimskim uvjetima kukuljice prežive na dubini tla od 3 - 5 cm. Što su temperature niže, posebno ispod nule, uz smrzavanje tla do tih dubina, to će se više reducirati kolonija kukuljica maslinove muhe.

Posebno je važno da temperature smrzavanja tla potraju 3 do 5 dana, ili se intermitentno ponavljaju u ciklusima. Do sada možemo reći da su niski temperaturni prosjeci ispod nule na nekim maslinarskim uzgojnim područima Dalmacije i Istre rijetki i samo su u dva navrata donekle ispunili uvjete za eventualnu redukciju zakukuljenih larvi maslinove muhe.

To je zahlađenje koje je kratko trajalo oko nove godine i sada na početku veljače. Rekao bih - nedovoljno da se ipak reducira štetnik.

Ono što će po meni najviše odrediti djelovanje maslinove muhe u idućoj maslinarskoj godini su klimatske prilike koje ćemo imati u ljeto. Ukoliko bude dugo sušno ljeto s visokim temperaturnim prosjecima i niskom relativnom vlagom zraka, onda se ne trebamo bojati preživljavanja muhe u tlu, ali tada nas eventualno čeka opasnost od drugog opasnog štetnika, svrdlaša.

Dr. Ivica Vlatković

25. travanj 2024 10:32