StoryEditorOCM

da vas ne prevareKako izabrati maslinovo ulje

Piše PSD.
8. veljače 2015. - 22:57
du140407maslina38crnagora

Prije nego naučite kušati maslinovo ulje evo nešto iz "predškolskog odgoja" za ljubitelje maslinovog ulja: kako kupiti najbolje, kako da vas ne prevare, odnosno kako izabrati i okusiti maslinovo ulje.

Izbor maslinovog ulja može biti izazov čak i za dobre poznavatelje maslinovog ulja. Pored svega što se navodi na etiketama (ekstra djevičansko, organsko, ekološko, intezivno, blago, hladno prešano) skoro je nemoguće utvrditi koje ulje je stvarno iza svih ovih navoda.

Evo nekih osnovnih pravila koja mogu pomoći.

Dobro maslinovo ulje je skupocjeno. Proizvodnja visokokvalitetnog ekstradjevičanskog maslinovog ulja nije jeftina, potrošači moraju biti svjesni opasnosti da budu prevareni ako je cijena maslinovog ulja originalnog pakiranja s deklaracijom označenog kao ekstradjevičanskog ponuđena ispod 50 kuna. Proizvodi ispod ove cijene su upitne kvalitete i ta maslinova ulja uglavnom su miješana s drugim rafiniranim biljnim uljima.

Izaberite maslinova ulja u tamnoj staklenoj ambalaži ili ona koja su čuvana u spremnicima od inoksa ukoliko kupujete maslinova ulja direktno od maslinara.

Obratite pozornost odakle dolazi ulje i odakle su masline od kojih je ulje proizvedeno. Obavezno je navođenje zemlje podrijetla maslinovog ulja i u slučaju da su masline ubrane u jednoj zemlji, a prerađene u drugoj zemlji obavezno je navođenje zemlje u kojoj su masline ubrane.

Nemojte odabrati ulje zbog boje. Boja maslinovog ulja ne pridonosi njegovoj kvaliteti. Kada kušate ulje neugodni mirisi po podgrijanom, ustajalom ili po laku za nokte upozoravaju da masline korištene za proizvodnju maslinovog ulja nisu propisno skladištene ili je plod masline bio izložen napadu štetnika.

Dobro djevičansko maslinovo ulje ima miris po svježem plodu masline, voću i travi. Može imati istaknutu gorčinu (poželjnu komponentu okusa) ili pikatnost (osjećaj peckanja na korijenu jezika).

Posljednje dvije karakteristike moraju biti harmonične s karakteristikama voćnog mirisa ploda masline.

Sandra Petričević

Friško je najbolje

Odaberite maslinova ulja ubrana iste sezone. Zbog svoje osjetljive prirode pri dužem i neprimjerenom skladištenju veće su šanse da djevičansko maslinovo ulje oksidira i dobije defekt ‘’užeglosti’’ kada se čuva duže od godine dana. Iako, istini za volju, vrhunska djevičanska maslinova ulja mogu zadržati karakteristike i duže.

25. travanj 2024 19:39