Sumpor nije prvi hranjivi element na koji ćemo pomisliti pri uzgoju bilja. Njegova uloga i važnost za razvoj zdravih biljaka i blagotvorni utjecaj na zdravlje čovjeka poznati su već više od dva stoljeća.
Sumpor, kao sastavni dio proteina, element je koji je nužan za život i zdravlje ljudi, životinja i biljaka. Nedostatak sumpora kod biljaka snižava sadržaj klorofila, smanjuje fotosintezu, slabi okus aromatičnih spojeva, kod žitarica smanjuje sadržaj proteina, povećava nitrate, a time se smanjuje kvaliteta pečenja u pekarskoj industriji.
U biljkama sumpor sudjeluje u građi mnogih enzima, sadrže ga vitamini biotin (vitamin H), tiamin (vitamin B1), zatim različiti antibiotici i biljna ulja. Sudjeluje u građi aminokiselina (cistein, metionin) te sudjeluje u građi aromatičnih spojeva (npr. u češnjaku). Smatra se da sumpor ima važnu ulogu u otpornosti biljaka prema niskim temperaturama i suši.
Sumpor je kao biljno hranjivo iznimno važan u formiranju endosperma žitarica, koji ima značajan utjecaj na prinos i kvalitetu žitarica i sadržaj ulja u uljaricama (uljane repice, uljnih bundeva, suncokreta).
Simptomi nedostatka sumpora u biljci slični su deficitu dušika. Kloroza se može primijetiti najprije na mlađem lišću (za razliku od dušika gdje se nedostatak primjećuje najprije na starijem lišću). Stabljika je kraća, listovi su deblji, uži i kraći te dolazi do uvijanja lišća.
Sumpor može pomoći mnogim maslinarima u smanjenju korištenja preparata na bazi bakra. Kumulativni efekt korištenja bakrenih preparata, kao teškog metala, na zdravlje ljudi nosi svoju opasnost.
Problem je što se bakar ničim ne može ukloniti iz ulja, kao što se može, na primjer, taloženjem u vinu koristeći vinobran (bisulfit). On ga u procesu proizvodnje vina veže i istaloži.
Ostajući u ulju, bakar ulazi u naš organizam, gdje se detoksicira u jetri, ali se višak odlaže u koštano tkivo gdje može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme. U koštanom tkivu, naime, stvaraju se stanice crvene i bijele krvne loze, tj. hematopoetskog i imunološkog sustava.
Zato se danas mnoga oboljenja tih sustava (plazmacitomi, limfomi) povezuju s odlaganjem teških metala u organizmu. Kad se jednom teški metali zadrže u koštanom tkivu, ne mogu se ničim izbaciti iz organizma.
Zato izbjegavajući te kumulativne rizike s teškim metalima, izbjegavamo opasne potencijalne bolesti u budućnosti, kako za sebe i svoju obitelj, tako i za one kojima darujemo ili prodajemo svoje ulje.
U 10 zemalja Europske unije sumpor je registriran kao ekološki preparat u poljoprivrednoj proizvodnji i kao folijarno gnojivo koje biljka ugrađuje u svoj razvoj. Mi smo ga u maslinarstvu zanemarili, a toliko koristi nosi. Vjerojatno nije favoriziran zato što je univerzalno dobar, a jeftin.