StoryEditorOCM

PIONIRI NOVE EREĐželalov rajski vrt i ulje za ponos

Piše PSD.
4. travnja 2015. - 12:53
dzelal

Dželal Hodžić, jedan je od pionira nove kulture ekstra djevičanskog maslinovog ulja u Crnoj Gori, veliki zaljubljenik i njegov poštovatelj.

Upoznali smo ga prije tri godine za prvog boravka ekipe Masline u Crnoj Gori. Poveli nas Ulcinjani maslinari u njihovu čuvenu Maslinadu u Valdanosu, a na kraju smo završili u kućici usred vinograda i starih maslina, velikoj taman na mjeru čovjekova gušta, na početku Maslinade kao gosti Dželala Hodžića.

Hedonista u najboljem smislu te riječi Dželal Hodžić uživa s prijateljima u maslinama, vrhunskom maslinovom ulju i vinu, koje sa suprugom Ilirijanom, također rođenom Ulcinjankom od roda Mila, sam radi, u feštama i druženju.

Kad smo ponovno došli u Ulcinj, lilo je kao iz kabla. Dželal nam je u njegovom odličnom restoranu Bela Vista u centru Ulcinja govorio kako obitelj zapravo stanuje u Ulcinju, a u kućicu na ulazu u Maslinadu odlazi po gušte.

- Ono tamo mi je rajski vrt, odmorimo se u onoj kućici. Okolo su masline i voćnjak u kome je svega. A tamo sam i posadio vinograd. U njemu ima vranca, syiraha, merlota, cabernet sauvignona. I ja i žena sami pravimo vino. I bude izvrsno, napravimo koliko je dovoljno za porodicu i prijatelje, oko 150 litara. A prije sam za to kupovao grožđe, ali samo vrhunsko.

Kako se Dželal zaljubio u moderno ekstradjevičansko ulje?

„Donio mi prijatelj Fatmir Sadiku prije nekoliko godina na poklon bocu maslinovog ulja koje je napravljeno u Fatmirovoj uljari. I ja se oduševio! Bacili mi mamac! Toliko mi se svidjelo da sam odmah kupio bidon tog ulja. I odlučio da će moje maslinovo ulje ubuduće bit samo takvo i nikakvo drugačije. I počeo brati svoje masline rano i odmah s njima u uljaru i ulje mi je vrhunsko“, zadovoljno će Dželal.

Maslina nema puno, kaže: taman koliko mu je dovoljno. Od oca je naslijedio oko kućice na ulazu u Maslinadu 34 korijena, masline stare stotinama godina. Toliko ga je zapalo kad su se braća podijelila. I posadio je prije pet godina još 80 mladih maslina.

- I neću više od toga, to bi onda postalo opterećenje, što više imaš, to veća briga – veli.

– Trebalo mi je vremena da te stare masline spustim, po sedam, osam metara i više su bile visoke. To se i ne može brati nego samo čekati da padnu plodovi. A ja te sa zemlje neću. I tako ih sad beremo rano, stariji su se bunili da se tako dobije malo ulja, ali meni je do kvalitete, a ne do kvantitete. Ovo moje ulje toliko je dobro da ne vidi šporet, samo za polivanje i pijenje ga koristimo. To je čisto zdravlje! Ponosimo se s tim našim uljem.

Stare masline su mu znale davati i kvintal i po ploda, po 150 kila bi znalo biti na jednoj maslini.

Čudesni ulcinjski kupus

A onda nam je Ilirijana donijela tanjure na kojima je bilo nešto što je izdaleka izgledalo kao baklava. Ni kad su tanjuri došli bliže nismo mogli odgonetnuti šta je. Kad smo probali: izvrsno! Ulcinjski punjeni kupus na domaći način! Bilo je toliko dobro da smo odmah tražili recept. Za sebe, ali i čitatelje Masline. Evo kako kaže Ilirijana:

- To je punjeni kupus na domaći način. Ja sam ga naučila raditi od moje majke i moje bake. Ne, nema to po restoranima za naručiti. A kako se radi? Za ovo jelo vam treba puno dobrog maslinovog ulja. Uzmete glavicu bijelog kupusa, izvadite korijen nožem tako da tu bude rupa, ali da se listovi ne odvoje. Onda cijelu glavicu kupusa stavite kuhati dok se listovi malo ne otvore. Procijedite i ostavite kupus da se ohladi.

Dok se kupus hladi napravite fil i to tako da na maslinovo ulje stavite dinstati 4 velike glavice crvenog luka, teleće meso izrezano na kockice (bolje je nego mljeveno, ali možete i mljeveno), dodate soli, papra, vegete, crvene paprike i nek se to dobro krčka. Dodajte još samo malo riže, koliko stane u šalicu od kave. Kad je fil gotov njime punite kupus između svakog lista, od lista do lista, a i u onu rupu iz koje ste izvadili korijen.

Kad ste cijelu glavicu kupusa napunili stavite je u glinenu zdjelu ili tepsiju, zalijte sa puno maslinovog ulja, i čašom i pol vode. Pokrijte alu-folijom i stavite peći do sat vremena na 250 stupnjeva, dok kupus ne omekša i dobije lijepu boju. Kad je gotovo izvadite i režete glavicu tog kupusa na fete kao tortu.

Probajte ovaj stari ulcinjski recept kojega su nam otkrili u toploj kući Hodžićevih, oduševit ćete se.

Piše: Meri Šilović
Snimio: Tonči Plazibat/cropix

24. travanj 2024 09:59