StoryEditorOCM

prirodna terapijaPTSP-ovci u masliniku: Ovdje je super - družimo se, radimo i bacimo mozak na pašu

Piše PSD.
14. listopada 2014. - 02:53
ptsp
Odavno se zna da maslina ima ljekovita svojstva. Ali, članovi šibenske Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a otišli su korak dalje i masline koriste kao radnu terapiju.

Naime, još 2001. zahvaljujući inicijativi tadašnjeg pirovačkog župnika, jedan vjernik ustupio je svoj stari maslinik kod tišnjanske Dubrave na dvadeset petogodišnje korištenje spomenutoj šibenskoj udruzi:

- Dogovor je da nemamo nikakvih uzajamnih obveza. Osim toga, da sve što smo napravili u masliniku nakon 25 godina ostaje vlasniku. A u ovh trinaest godina napravili smo puno toga. Maslinik je bio neobrađen i nije postojao put do njega s glavne ceste.

Animirali smo vojsku i uspjeli osposobiti 4,5 kilometara makadamskog puta do maslinika. Nadalje, izgradili smo suhozidove, sanitarne prostorije, kućicu za alat, uveli navodnjvanje kap na kap,... Došli smo do toga da sada u masliniku imamo 84 velike obnovljene masline i 82 mlade masline. Ima tu još nešto i smokava i žižula - priča nam Branko Smrček, predsjednik Udruge branitelja oboljelih od PTSP-a.

Svi su na dobitku

Pitamo ga kako su se odlučili na terapiju radom u masliniku:

- Slušali smo stručnjake - psihologe i psihijatre, koji su nam savjetovali da je radna terapija najbolja za liječenje te opake bolesti kao što je PTSP! Najbolji način liječenja je da se osobu okupira poslom koji voli. Glavni cilj je da se oboljeli druži i razgovara s ljudima koji imaju slične probleme i da uvidi da ti problemi nisu nerješivi.

Na koncu, svi su na dobitku. Od samog pojedinca, do njegove obitelji i cijelog društva, jer tada nema nasilničkog ponašanja, nema ovisnosti o alkoholizmu ili kocki, koja je u zadnje vrijeme sve pristunija - pojašnjava Smrček.

Nažalost, bivši branitelji, njihovi prijatelji i članovi obitelji oko berbe ovogodišnjeg uroda neće imati puno posla jer godina je bila jako loša:

- Lani je bilo fenomenalno! Imali smo skoro sedam tona maslina! Ove godine, teško će biti petsto, šeststo kilograma. Ali, to i nije toliko važno, nama količina maslina nije prioritet. Glavni cilj nam je druženje, rad i liječenje opakog PTSP-a - veli Smrček.

Brige ostanu po strani

A na berbu maslina i druženja sa svojim bivšim suborcima u Dubravu kod Tisnog stigao je i Ante Jurišić s Vrgade:

- Desetak godina i više dolazim u ovaj maslinik. Oko mene su sve moji prijatelji iz davnih dana Domovinskog rata. Jako nam je lipo! Bacimo mozak na pašu i sve brige stavimo sa strane. Tu sam prije svega radi ekipe - govori nam Jurišić, koji je cijeli Domovinski rat proveo na terenu:

- Prošao sam cili rat, bio sam u šibenskoj 113., pa u drniškoj 142. brigadi i na kraju u 15. domobranskoj pukovniji. Iskreno, imao sam problema s PTSP-om. Udruga mi je silno pomogla da ih prebrodim, pa i tijekom rada i druženja u ovom maslinku. Najvažnije je pričati s ljudima koji imaju iste probleme kao i ti. Uostalom, naučio sam ponešto i o maslinarstvu. Prije nisam znao ama baš ništa. A sada već radim i nešto maslina za svoju dušu na mojoj Vrgadi - veli Ante Jurišić.

Osvojili 14 zlatnih medalja

'S našim uljem od 2004. godine sudjelujemo na međunarodnim natjecanjima uljara Maslina, Noćnjak i Vodice. Čast nam je što smo od tada osvojili čak 14 zlatnih medalja za naše ekstra djevičansko ulje', izvijestio je Branko Smrček.

Najmlađi osmogodišnji Vice

U pomoć očevima stigle su supruge i djeca. Najlmađi u maslinku bio je osmogodišnji Vice Kokić:

- Došao sam pomoći brati masline tati i njegovim prijateljima iz rata... I baš mi je super ovjde - rekao nam je mali Vice.

krešimir gulin

24. travanj 2024 05:46