StoryEditorOCM

kamen puno dajePet čimbenika koji određuju korijenov sustav masline

Piše PSD.
4. ožujka 2015. - 02:16
MASLINA28060537

Po legendi, božica Atena je zarivši koplje u kamen stvorila maslinu. Danas znamo - da bi maslina rasla i uspješno se razvijala, plodila i rodila, nije joj potrebna samo Božja već i čovjekova pomoć.

Upravo čovjek u svojoj nestrpljivosti i težnji za ranom i obilnom rodnosti maslina radi greške. Pretjerujući u gnojidbi, rezidbi i navodnjavanju najčešće griješi gdje bi joj mogao najviše pomoći. Ignorirajući njeno "božansko" porijeklo zaboravlja da je njena genetska podloga baždarena za tisućljeća.

Upravo to je razlog da mijenjamo naš odnos prema maslini. Trebamo se prilagođavati maslini, umjesto što tražimo od nje da se prilagodi našim željama.

Kada sagledamo samo korijenov sustav masline, možemo zamisliti koliko je to kolpeksan živi organizam. Koji su to čimbenici koji ga određuju?  

1. Genetski - sorta (neke su bujnog rasta, a neke nisu - tu dolazi do izražaja genetska indukcija fitohormona);
2. Podloga - divlja maslina ili plemenita;
3. Pedološke karakteristike - duboka zemlja, plitke crvenice, krš;
4. Navodnjavanje ili bez;
5. Izbor položaja - najbolji južno suncem obasjan od izlaska do zalaska.

Generativno razmnožene masline razvijaju korijenov sustav kojim dominira glavni, centralni korijen. Ako se maslina ne presadi, ovaj centralni korijen ostaje osnovni korijen u periodu od 4-5 godina prije nego što se razvije bočno korijenje. Jednom presađena, takva maslina razvit će bočno korijenje nezavisno o stadiju razvoja i starosti. (To su istražili Hartman i Kesser 1968).

Sadnice razmnožene vegetativnim putem formiraju od početka višesmjerni korijenov sustav. Na dobro pripremljenim terenima - areiranim, prozračnim, kut korijenovog sustava je relativno mali i korijenje može doseći dubinu od 6-7 metara pa i više. Na manje areiranim-prozračnim zemljištima povećava se kut i smanjuje dubina korijenovog sustava.

Ovaj korijenov sustav se može prilagoditi na vrlo malo prozračna tla tako što razvije vrlo plitku, izuzetno raširenu mrežu. Na profilima terena koji nisu jednoslojni pokazalo se da maslina razvija dubinski korijenov sustav koji služi za izravnavanje, a prije svega za prozračivanje slojeva zemljišta.

U navodnjavanim maslinicima korijenov sustav je bliže površini. Veći dio korijenja je skoncentriran u površinskom sloju od 70-90 cm, a samo se poneki dijelovi korijenja razvijaju u slojevima dubine do 1,5 m. Svaki glavni korijen je direktno povezan s jednom od grana što omogućava interakciju svakog dijela korijenja s jednim specifičnim dijelom krošnje.

Zbog toga se u zavisnosti od pedoloških uvjeta mogu razviti zakržljale krošnje. Odstranjenje jedne od grana izaziva smanjenje odgovarajućeg korijenovog sustava, a novi korijeni se razvijaju u skladu s rastom nove grane.

Maslini proizvedenoj iz sjemena primarni korijenov sustav traje prve godine rasta dok se formiraju ovule, a tada se počinje formirati sekundarni korijenov sustav tipa prstena (poveza) i s vremenom on postaje definitivan.

Dimenzije i forma korijenovog sustava zavise od tipa zemljišta (sastav i dubina), od vodnog režima kao i od bujnosti sorte. U periodu plodonošenja maslina svoj korijenov sustav zadržava na dubini od 30 do 60 cm. Međutim, u sušnim periodima i na kamenitom terenu korijenov sustav se razvija u dubinu u potrazi za vodom. Kod mladih maslina svaka osnovna grana dobije svoj korijen.

Udomaćena narodna izreka u Italiji glasi: Da bi maslina uspijevala dobro, potrebno joj je osigurati pet "S": 1. silenzio (mir),  2. siccita (suša), 3. solitudine (usamljenost) - odvojenost najmanje 6-7 m, 4. sole (sunce), 5. sassi (kamen).

Zbog kamena, odnosno kalcijevog karbonata, mnogi maslinari kukaju ne shvaćajući i prednosti koje on daje maslini, a ne samo usporavanje rasta i otežanu obradu. Uz prednost učvršćivanju rasta stabla treba napomenuti koliko je ovaj element važan maslini.

Kotrolira ulogu pojedinih enzima, posebno onih u sintezi ulja i stvaranju specifičnih aroma ulja, drugim riječima, preduvjete za vrhunsku kvalitetu ulja. Uz to, sastavni je dio stanica i pomaže diobu samih stanica, permeabilitet citoplazme. Sudjeluje u transportu ugljikohidrata, itd.

Masline u dubokim prozračnim tlima sigurno je lakše obrađivati i osigurati kvalitetniji rast, razvoj i plodonošenje, ali tu su prisutni i veliki rizici u razvoju, posebno na burnim položajima.

Svaka kaplja znoja koja se prolije u krčenju kamena oko i za masline ima svoju cijenu u sastavu ulja. Zato se kaže "škrta zemlja svoje blago čuva", a maslinar ga treba znati izvući iz nje preko masline. Tog božanskog bića čije tajne samo bogovi znaju jer je i njihovo djelo.

Dr. Ivica Vlatković

24. travanj 2024 00:35