StoryEditorOCM

moćna biljkaPriprema insekticida i gnojiva od koprive uistinu je jednostavna

Piše PSD.
29. travnja 2017. - 15:34
kopriva333vvvv

Kopriva se koristi i za pripravu ekstrakata ili macerata koji služe kao sredstva za zaštitu biljaka, a koja je dozvoljeno koristiti u ekološkoj proizvodnji bilja, odnosno kao botanički pesticid.

Kopriva se smatra izvrsnim prirodnim sredstvom za zaštitu bilja od lisnih ušiju i drugih insekata te prirodnim gnojivom, a ostatak nakon priprave ovih otopina se može koristiti kao kompost.

Insekticid

Oko jedan kilogram nasjeckane svježe koprive se stavi u mrežastu vreću (od krumpira) i potopi u 10 litara vode, najbolje izvorske vode ili kišnice, a ako vam nije dostupna, onda u nekoliko sati odstajalu vodovodnu vodu. 

Biljka se potapa tijekom jednog dana uz povremeno miješanje, nakon čega se tinktura procijedi i ulije u prskalicu kojom se tretira cijela biljka. 

Sredstvo ne traje dugo pa je preporučljivo prskati učestalo tijekom nekoliko dana.

Gnojivo od koprive

Pripravak koprive koji se koristi kao gnojivo priprema se tako da se kilogram svježe koprive prelije s 10 litara vode i ostavi da se biljka macerira dva do tri tjedna. 

Smjesa se povremeno promiješa, a za upotrebu je spremna kada potamni i prestane se pjeniti. 

Otopina se koristi razrijeđena (na 1 l otopine se doda 10 l vode) tako da se njome zalijeva biljka, pazeći da se ne tope listovi i stabljika, ili dodatno razrijeđena (na 1 l otopine se doda 50 l vode) ako se želi zalijevati cijela biljka.

doc. dr. sc. Ivana Generalić Mekinić

15. travanj 2024 07:39