StoryEditorOCM

oprašivači su ključniSavjetujemo kako osmisliti budući maslinik: u većem se postotku može saditi samo jedna introducirana sorta!

Piše PSD.
23. ožujka 2017. - 14:45
maslina_piculja28-061112

Uvijek postoji nedoumica kod sadnje maslina koje sorte posaditi, a da budući maslinik bude rodan. U najviše maslinika posađena je oblica, koja je najrasprostranjenija u Hrvatskoj, autohtona je i jedna je od najstarijih dalmatinskih sorti.

Masline u našim južnim krajevima skoro svake godine obilato cvjetaju, ali oplodnja cvjetova i zametanje plodova vrlo često su slabi pa urod izostaje. Jedan je od glavnih uzroka što se u maslinicima ne nalaze sorte oprašivači, koje bi svojim polenom mogle oploditi druge sorte. 

Poznato je da u našim maslinicima prevladava oblica, pa su mnogi nasadi monosortni, dakle sa samo jednom sortom, oblicom. O tom se pitanju nekad malo vodilo računa.

To je jedan od čimbenika rodnosti maslina, ali postoje i drugi čimbenici, koji su povezani s klimom, a to su: temperatura u vrijeme cvatnje, oborine, vjetar, relativna vlaga zraka i drugo.

Najbolji oprašivači

Kod nas se puno radilo i još uvijek se radi na istraživanju oprašivanja maslina, a A. Vlašić (1980.) znanstveno je utvrdio, a praksa i potvrdila, da su za sortu oblicu najbolji oprašivači drobnica, uljarica, levantinka (šoltanka) i piculja. I mastrinka je vrlo dobra kao oprašivač oblice.

Prilikom sadnje i odabira sorti maslina vrlo je važan dobar sortiment i obvezno savjetovanje s nekim od stručnjaka maslinara ili kolega iz Savjetodavne službe. 

Najviše se preporučuje sadnja autohtonih sorti u većem postotku, a onda i kombinacija s introduciranim sortama. Ako se u jednom nasadu sade autohtone sorte, onda bi bilo najbolje sljedeći sortiment: da oblica bude zastupljena 50 posto, drobnica 5 posto, levantinka 35 posto, te uljarica ili dužica 10 posto. 

To bi značilo da za jedan maslinik od 100 maslina ide 50 oblica, 5 drobnica, 35 levantinki i 10 uljarica ili dužica.

Polen prenosi samo vjetar

Pogrešno je mišljenje da strana sorta pendolino može oprašivati oblicu, jer ne može. Ako se sadi u nasadu i introducirane sorte, onda također treba paziti koju sortu posaditi. 

Od stranih sorti može se saditi u većem postotku sorta lećino, a kao oprašivači vrlo su dobri pendolino i frantoio. Uz spomenute sorte dobra je coratina, posebno za naše toplije i južnije krajeve, zatim itrana i pischoline.

Jedna od važnih teškoća u uzgoju maslina, vezano uz pitanje oprašivanja, jest što se većina sorti nije u stanju oploditi u dovoljnoj mjeri polenom vlastita cvijeta, nego im je potreban polen druge sorte, koja cvjeta istodobno, dakle da se podudara u vremenu cvatnje. 

Dakle, maslini je potrebna strana oplodnja, u čemu se slažu svi maslinarski stručnjaci, jer oprašivanje drugom sortom donosi bolju oplodnju i veće zametanje plodova.

Pri cvatnji maslina cvijet ne posjećuju pčele i drugi kukci, koji prenose pelud s cvijeta na cvijet i tako potpomažu oplodnju. Zbog toga se maslinov polen prenosi isključivo vjetrom. Također su vrlo važne i agrometeorološke prilike tijekom cvatnje, posebno kiša, magla, vjetar i temperatura zraka.

Gdje posaditi oprašivač

Sorta lastovka počinje najranije cvjetati, prije oblice, levantinke i drobnice, tako da se njezina cvatnja ne podudara s cvatnjom oblice. Oblica u usporedbi s lastovkom kasni s početkom fenofaze cvatnje od tri do pet dana, u prosjeku četiri dana.

Sve su to ozbiljne teškoće koje prate maslinu u doba cvatnje i zbog čega oplodnja, a time i rodnost, nije svake godine zadovoljavajuća, usprkos svim agrotehničkim mjerama.

Treba voditi računa o tome na koji način kod sadnje rasporediti nekoliko sorti koje će se međusobno oprašivati. Rješenje je kod podizanja maslinika posaditi dvije do tri sorte koje istodobno cvjetaju i koje se mogu međusobno oploditi. 

Bez obzira na to što vjetar može prenijeti pelud na veće udaljenosti, najbolje je imati u masliniku sorte oprašivače. Američki stručnjaci smatraju da je najbolje kad se sorta oprašivač nalazi na udaljenosti od 25 do 30 metara od stabla koje oprašuje. Takve je sorte najbolje posaditi u sredini maslinika, ili u smjeru uobičajenih vjetrova u doba cvatnje, ili na početku i na kraju reda.            

Postavlja se pitanje koliko dugo traje cvatnja, u kojem se intenzitetu otvaraju cvjetovi i kakav utjecaj ima rana, odnosno kasna cvatnja na uspjeh oplodnje. Dužina fenofaze varira od 10 do 15 dana, jer se cvjetovi postupno otvaraju. Prvih četiri do pet dana najprikladniji su za oplodnju, jer se tada otvara najviše potpunih, hermafroditnih cvjetova. 

Nije dobro ako u vrijeme cvatnje pada kiša, jer ona ispire polen s cvijeta ili se zrnca polena sljepljuju i onemogućeno je njihovo raznošenje. I visoke temperature, preko 28 °C, nisu prikladne za dobru oplodnju, posebno tijekom najtoplijeg dijela dana (od 10 do 14 sati).

Najbolji su za oplodnju masline sunčani, topli dani s laganim povjetarcem, koji mijenja smjer s kretanjem sunca, što znači ujutro lagani sjeveroistočnjak, u podne južni, a pred večer jugozapadni blagi povjetarac. Nije dobra ni cjelodnevna tišina bez laganog vjetra, jer tada nema raznošenja polena.

Piše mr. sc. Stanislav Štambuk
viši stručnik savjetnik u Savjetodavnoj službi

 

Kako pravilno posaditi maslinu

Sadnja sadnice masline obavlja se na sljedeći način. Lagano se izvadi iz plastičnog kontejnera. Kad se izvadi, korijenje može biti isprepleteno u klupko, koje treba pažljivo razmrsiti i sadnicu položiti u sadnu jamu, koja je prethodno dopunjena plodnom zemljom do potrebne visine. 

Zatim treba staviti zreli stajski gnoj i mineralni N:P:K te zgrnuti još tankim slojem zemlje. Treba paziti da korijenje sadnice ni u kojem slučaju ne dođe u dodir s gnojivom. 

Gnojivo treba razasuti oko sadnice u obliku vijenca, oko 40 centimetara od nje. Najkvalitetnija je sadnja u siječnju i veljači.

Još jednom na kraju napominjem: potrebno je u maslinike unositi sorte oprašivače, mijenjati dosadašnje navike, i ne saditi samo jednu sortu ako želimo imati redovite i veće prinose ploda masline.
20. travanj 2024 14:53