StoryEditorOCM

posebna sortaOboljeli od raka trebali bi konzumirati ulje lastovke

Piše PSD.
28. siječnja 2017. - 18:19
masline_velaluka15-220615

Ostvario se san otoka Korčule, posebno Velolučana da zaštite svoje maslinovo ulje sorte lastovka s oznakom izvornosti na razini EU. Sretan sam što se to dogodilo, jer je zaštićena vrijednost maslinarske i uljarske perjanice ne samo na razini EU nego i maslinarskog svijeta. 

Druga naša maslinarska perjanica po meni je svakako levantinka. Obje sorte mogu konkurirati bilo kojoj svjetskoj sorti u svim parametrima rodnosti i kvalitete ulja. Levantinka po voćnosti, a lastovka po pikantnosti i gorčini ulja.

Oznaka zaštite izvornosti na razini EU za ove dvije naše sorte upravo se poklopila s objavom znanstvenih otkrića mehanizma djelovanja fenolnih komponenti u ekstradjevičanskim maslinovim uljima na uništavanju tumorskih stanica. 

Lastovka je sorta posebno bogata fenolnim spojevima i jedna od najbogatijih na sortnoj listi maslinarskog svijeta. Upravo joj to daje još veće značenje u korištenju njenog ulja.

Sorta lastovka u sastavu svog ulja ima zastupljene visoke masene udjele oleuropeina i oleokantala kao sekoiridoidne fenolne spojeve koji su najvažniji nositelji antioksidacijske aktivnosti u djevičanskim maslinovim uljima, ali i višestrukog antitumorskog djelovanja u stanicama ljudskog organizma.

Osobno vjerujem da će se zbog te činjenice maslinovo ulje sorte lastovke koristiti u budućnosti kao dodatak prehrani onkoloških pacijenata.

Dr. Ivica Vlatković

19. travanj 2024 06:56