StoryEditorOCM

život u minusuI najsunčaniji otok muče niske temperature: razmjeri štete znat će se tek kad krene vegetacija

Piše PSD.
22. siječnja 2017. - 10:12
novi_maslinik_jelsa2-091216

Zbog velikoga broja sunčanih dana, često se naziva i sunčani Hvar. No, ove godine i taj najsunčaniji otok na Jadranu muku muči s hladnoćama ispod ništice, piše Agroklub.

Kako stoji u izvještajima, temperatura se spuštala do sedam stupnjeva ispod nule. E tu je već problem za kulture koje to teško podnose. Masline, agrumi, povrće kojega je bilo dosta u poljima oko Staroga Grada posebno.

Mr. sc. Stanko Štambuk, viši stručni savjetnik za hortikulturu Savjetodavne službe u Starom gradu kaže da su agrumi jako stradali. Oni to ne podnose i nagodinu će sigurno biti znatno manji urodi.

Za masline je ovo doista previše hladno, na samoj granici izdržljivosti, ali prave štete će se znati kada krene vegetacija, ali i kada maslinari obiđu svoje maslinike. 

U Hvaru je mjestimično zabilježena temperatura od sedam stupnjeva ispod nule što je velika rijetkost u ovim krajevima. Bilo je takvih godina i uvijek nešto slabiji urod maslina bude nakon takve zime. Loza bi trebala biti u redu i pored ovakvih temperatura, kaže Štambuk.

Mario Radonić, težak iz Starog Grada koji radi na području Agera, te mjesta Dol je obišao i maslinik i vinograd.

Nije zapazio pucanja kore na stablima i drugih šteta na maslinama. Ipak će se morati pričekati još da bi vidjeli kasnije prave posljedice, ističe Radonić. 

No, Mario je uzgajivač kupusa i kelja i sve je smrzlo do dolje, kako kaže, i ništa od toga uroda.

U nasadima agruma štete ima dosta. On je još uspio pobrati nešto limuna, ali oni koji su čekali ostali su bez kompletnog uroda.

Od obitelji Carić iz Svirča, poznatih vinogradara saznajemo da nema nekih saznanja o mogućim štetama na vinogradima u njihovu kraju.

Još od 1990. godine, obiteljsku tvrtku "Murvica" s puno ljubavi i entuzijazma vodi njemačko-hrvatski bračni par Angelika i Đorđan Gurdulić kojima se posljednjih godina pridružuju sinovi Stefan i Simon. 

Đordan je inače vrsni maslinar i vinogradar te je dobitnik brojnih priznanja. Ističe, kako se ne sjeća ovakvog vremena, a dokaz tomu je da je na otoku Hvaru puklo više od tisuću vodomjera, od osam tisuća koliko ih ima ukupno. Sad ne može reći hoće li se na idući urod i vegetacijsku sezonu negativno odraziti ove jako niske temperature.

"Problema može biti s mladim maslinama, a to ćemo točnije znati negdje u ožujku. Ovisi i na kojim lokacijama se nalaze maslinici. Mi se na otoku nadamo da neće biti ipak velikih šteta. Loza ne bi trebala imati nikakvih problema, kao ni stoka koju imam", kaže Đordan.

Obitelj Gurdulić pored maslinika i vinograda uzgaja 50-tak ovaca, te ima poveće jato kokoši hrvatica i pura.

"Možemo se pohvaliti i uzgojem eko maslina, grožđa, mandarina te ostalog mediteranskog voća i povrća od kojeg spravljamo ekološko ekstra djevičansko maslinovo ulje, vino, marmelade te ostale ukusne i zdrave proizvode. Proizvodi su pakirani u ručno rađenim, unikatnim pakiranjima i izloženi su u restoranu Murvica gdje ih možete degustirati i kupiti. 

Godine 2010. naša ukupna proizvodnja grožđa i maslina ulazi u ekološku proizvodnju po kojoj smo među prvim proizvođačima na otoku Hvaru. Godine 2013. dodjeljena nam je oznaka Hrvatski otočni proizvod za ekstra djevičansko maslinovo ulje, konzervirane crne masline i voćne marmelade."

maslina / AGROKLUB

16. travanj 2024 08:11