StoryEditorOCM

Stigao je hladni valMaslinari koji su na jesen napravili dvije velike pogreške mogu očekivati najveće štete, ali postoje i utješne činjenice

Piše PSD.
5. siječnja 2017. - 20:15
snijeg

Val iznimne hladnoće stigao je sa sjevera kontinenta, nošen burom spustio se i do naše obale, temperature tonu duboko ispod ništice izazivajući zabrinutost za ljudsko zdravlje, ali i sudbinu brojnih poljoprivrednih kultura, među ostalima i maslinari strahuju što će biti s njihovim nasadima.

Sada se, dakako, nema više što učiniti, situacija je takva kakva jest, sretna okolnost je što razdoblje iznimno niskih temperatura neće dugo potrajati. 

Sve sorte maslina podnose bez ikakvih problema temperature do minus pet stupnjeva Celzijevih, na još nižim temperaturama ulazi se u fazu rizika, premda prema dosadašnjim iskustvima sve do minus deset nije bilo ozbiljnijih problema.

Dobro je i to što je tijekom prosinca bilo dosta dana s nižim temperaturama pa je dobar dio maslina prešao u fazu mirovanja. 

No, najveći problem i rizik od najveće štete hladnoća će izazvati maslinama kod kojih je gnojidba kasno obavljena, naročito mineralnim gnojivima, jer to potiče kolanje sokova i maslina je osjetljivija na hladnoću. Zbog toga se uvijek i sugerira maslinarima da gnojidbu obave s prvom kišom u rujnu.

Istu vrstu problema, odnosno rizik da hladnoća nanese značajnu štetu, kaže nam Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing. agronomije, viša stručna savjetnica u Savjetodavnoj službi Šibensko-kninske županije, predstavlja i rezidba nakon berbe maslina, što također potiče kolanje sokova kako bi zacijelile rane od rezidbe.

Oni koji su napravili pogreške s kasnom gnojidbom i rezidbom nakon berbe vjerojatno mogu očekivati da će hladnoća nanijeti štetu njihovim maslinama. 

No, kako god prošla ova "ledena epizoda", masline se ne smije dirati, treba ih ostaviti na miru budući da ne znamo što zima još može donijeti do konca siječnja i u veljači.

Jaka bura, dakako, također može doprinijeti problemima, već je bilo situacija kad je, u kombinaciji s vrlo niskim temperaturama, nanosila štetu sjevernoj strani stabala maslina. 

Hladnoća ima i jednu svjetliju stranu, a to je da će se smanjiti, premda ne i potpuno uništiti, populacija nekih štetnika. No, bez obzira na tu malu utjehu, mnogi maslinari ovih dana neće mirno spavati. 

M. Č.

19. travanj 2024 04:48