StoryEditorOCM

dobro se 'plaća'Poznati hvarski maslinar i ove je godine grozdove dužica ostavio za 'ledenu berbu'

Piše PSD.
13. prosinca 2016. - 14:48
grgicevic.JPG

Hvarski maslinar Jakov Grgičević (63) iz Vrisnika jedan je od najpoznatijih dalmatinskih maslinara. 

On uz ostale poljoprivredne kulture uspješno održava svoj maslinik s više od 1100 stabala maslina, s većim brojem sorti, među prvima u Hrvatskoj započinje, a među posljednjima završava berbu. 

Zadnjeg dana rada suvremene uljare "Božić" u obližnjim Svirčima u masliniku mu je bilo desetak berača, tako da se na omanjem kamioncinu našlo oko tisuću kilograma plodova, s kojima će odmah na preradu, a ono što je preostalo dok ne obere malo pomalo do Hvara u uljaru Jurja Miličića.

- Zahvalan sam svim svojim prijateljima koji u ovakvoj situaciji pomažu, naravno tu je uvijek moja 'desna ruka' gospodin Vinko Grgičević, urodilo je nemoguće i ne bih stigao bez njih. Naravno, opet je za to zaslužno to što gnojidbu obavljam isključivo domaćim gnojivom i s nešto drofa, dok prihranu i zaštitu vršim ekološkim pripravkom od koprive (parinom). Inače, za 'ledenu berbu' što ćemo je obaviti početkom 2017. godine ostavio sam 30 stabala dužica, na njima su ove godine grozdovi plodova i ama baš ništa ne opada na tlo - govori ovaj maslinar.

Računa da će na tim stablima ubrati 1000 do 1200 kg plodova, a budući da se ta berba u pravilu dobro 'plaća' (barem 16-17%) mogao bi dobiti negdje oko 200 litara prvoklasnog maslinova ulja. Lani je, kako veli, bilo odlične kvalitete, svega ga je prodao bez poteškoća i po cijeni koju je zatražio.

- Naš Jakov je težak s brojnim priznanjima s nekoliko manifestacija maslinara i uljara u Hrvatskoj, što znači da proizvodi pravo 'tekuće zlato' bez 'zločestog' kolesterola, a koje je bogato nezasićenim maslim kiselinama. Maslina i maslinovo ulje bili su i ostali trajan simbol mira, mudrosti, pobjede, postojanosti, snage, plodnosti, napretka, čistoće i nade, tako da je prava šteta što svi mi to puno više ne 'duperomo', međutim, novost je da on još od prošle godine proizvodi aromatizirana ekstra djevičanska maslinova ulja s limunom, kaduljom i ruzmarinom, za što je već na 'Noćnjaku 2015.' dobio 'Zlatnu diplomu'. Dakle, riječ je o čovjeku koji sluša stručnjake, ali je uz to još i inovativan, što je njegova glavna odlika - rekla nam je Jakovljeva prijateljica Dajana Moskatelo, koju smo također zatekli u masliniku.

Tekst i foto Mirko Crnčević

Prijateljima iz Italije 250 stabala maslina

Kad su se prije gotovo 10 godina pojavili na ranču Jakova Grgičevića talijanski turisti Michaela i Oskar Padavechia iz Bergama poželjeli su ostati tu, izgraditi kuću i formirati maslinik. Naravno, on im je u tome pomogao, tako da je to već danas realizirano na jednom hektaru površine. 

Uz 50 starih maslina raskrčen je teren i zasađeno još 100 sadnica od 4 do 5 godina starosti. Sve njih je uzgojio upravo vrisnički maslinar, koji tvrdi da tu neće stati, s vremenom će im zasaditi još 100 sadnica, pa će njegovi prijatelji susjedne maslinarske zemlje upravo u Lijepoj našoj imati svoj maslinik s 250 stabala maslina. 

20. travanj 2024 05:18