StoryEditorOCM

savjeti dr. vlatkovićaNavrtke osigurajte štapovima!

Piše PSD.
2. siječnja 2017. - 10:29
cijepljenje_maslina15-280116.JPG

Sredinom srpnja puhnula je snažna bura s orkanskim udarima i posolicom kao da smo usred zime. Dobro je protresla i otresla masline. Najviše je otreslo oblicu iz više razloga.

Prvo: zbog veličine i težine razvoja ploda te duge peteljke lakše se otrgne kod jakih udara vjetra.

Drugo: budući da oblica zbog učestale pojave oboljenja paunova oka rađa često samo po vrhovima, vjetar je jače njiše, udara i otresa. To se također može pripisati u mane oblice kao sorte.

Bura mi je polomila i počupala desetak ovogodišnjih navrtaka koji su imali bujan rast. Uzeo sam škare i počeo prorjeđivati neke da ih još više ne strada. Nisam očekivao ovakve udare bure usred ljeta, pa ih nisam dodatno ni osigurao. 

Ovo je još jedna škola. Oni maslinari koji osiguraju i učvrste navrtke bambusovim štapovima, uz dodatno pritezanje uz podlogu, bolje uvijek prolaze dok navrtak ne krene u puni razvoj.

Jednako tako navrćanje na sedlo omogućava brže i bolje prerastanje otpiljenog mjesta na podlozi, a time i manju mogućnosti njegova odčepljivanja od podloge. 

Ove godine napravio sam jedan test. Dana 20. srpnja nacijepio sam šest plemki maslina na one palice oblice koje se nisu primile u proljeće. Od šest, primilo ih se pet. Uz navodnjavanje, i to se može.

Dr. Ivica Vlatković

18. travanj 2024 09:43