StoryEditorOCM

'Rana berba je loša'Povratnik iz Francuske ima ekološko rješenje za maslinovu muhu: Svi koji su tako radili nisu imali problema!

Piše PSD.
23. studenog 2016. - 08:52
Rujan_5

Živo je posljednjih dana unutar i oko uljare "Zlatni brig" koja se smjestila u Istri na 410 metara nadmorske visine između Cerovlja i Grimalde, odnosno pokraj sela Pagubice, a čiji je vlasnik francuski povratnik Milan Matković.

- Rana berba je loša berba, i tu si zabludu Istrijani moraju izbiti iz glave. Tek sada je vrijeme za berbu, doduše, teže je i sporije obaviti je kao i preradu, ali kvaliteta ulja je zasigurno bolja - kaže za Glas Istre uljar Matković koji u Istru želi prenijeti pozitivna iskustva iz Francuske gdje se tek ovih dana otvaraju prve uljare. 

Uvjeren je da kasnija berba ulju daje mekoću, dok ranija berba ulju daje trpkost. 

- Neki znaju pobirati posve zelene ulike, u njima takoreć nema ni kapi ulja - nastavlja Matković. 

Na argument da ranijom berbom maslinari izbjegavaju rizik od propasti uroda zbog maslinine muhe, kaže da za to postoji rješenje u vidu prevencijskog prirodnog mineralnog proizvoda na bazi zelene gline (Argivert Up20) koji djeluje kao mehanička barijera polaganju jaja. Potpuno ekološki.

- Ali masline treba s tom prašinom prskati najmanje dva puta, u srpnju i rujnu. I svi koji su s tim radili nisu imali maslinine muhe. Zapravo svi maslinari u Europi imaju problema s muhom, ali nju se ne smije tretirati s otrovima (insekticidima), jer ako ubija muhe, to znači da će i čovjeka - kaže Matković.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE OVDJE 

GLAS ISTRE / MASLINA

18. travanj 2024 04:19