StoryEditorOCM

mladost i iskustvoOd stečaja do svjetskog prvaka: pročitajte priču o ponosu Istre

Piše PSD.
28. studenog 2016. - 09:55
maslina_agroprodukt06-270516

Zlatna medalja za Salvelu bužu u New Yorku ove godine u travnju na prestižnom International Olive Oil Competition, zatim priznanje Grand Gourmet, "teško" kao zlato po visini osvojenih bodova, također ove godine u travnju u Parizu na natjecanju AVPA (L Agence pour la Valorisation des Produit Agricoles) za Salvelu Aurum, prije toga lani na svjetskom međunarodnom ocjenjivanju maslinova ulja u Tokiju Olive Japan, koje svake godine organizira The Olive Oil Sommelier Association Japan, zlatna medalja za Salvelu bužu, preklani također zlatna medalja u New Yorku... 

Šampionska su to odličja koje je vrhunsko ekstra djevičansko maslinovo ulje "Agroprodukta" d.o.o. iz Pule osvojilo na prestižnim svjetskim natjecanjima u žestokoj konkurenciji. Uz to, ova ulja zaslužila su i brojne zlatne medalje diljem Hrvatske na natjecanjima od Istre do Dalmacije.

Priča o ovom vrijednom tekućem zlatu koje već desetak godina ima počasno mjesto u svjetskom vodiču Flos Olei, naziva Salvela, koje asocira na zdravlje, a " kršteno" je po toponimu pokraj Vodnjana, zapravo je priča o rijetko uspješnoj poljoprivrednoj tvrtki "Agroproduktu". 

Naime, dok većina poljoprivrednih tvrtki u Hrvatskoj muku muči s poslovanjem i plasmanom proizvoda, "Agroprodukt", koji se ne tako davno našao pred stečajem, nakon privatizacije provedene prije osam godina, kada ga je preuzeo poznati istarski poduzetnik Kristijan Floričić, promijenio je proizvodnu orijentaciju, usmjerio se uglavnom na kvalitetnu proizvodnju maslinova ulja i vrhunskog vina, koji su danas svjetski brendovi, pa ne čudi što je danas prepoznatljiv čimbenik na domaćem i stranim tržištima.

U nepreglednom masliniku

Nadalje, umjesto nerentabilnih breskvika i uzgoja jagoda, "Agroprodukt" je krenuo u sadnju i proizvodnju industrijske rajčice te je danas najveći "Podravkin" kooperant u zemlji, ostvarujući 16 posto hrvatske proizvodnje, s lanjskim urodom od 1.769.000 kilograma slasnih poma. Ostale površine su pod ječmom i lucerkom.

Našli smo se u nepreglednom "Agroproduktovu" masliniku u Barbarigi nedaleko od Pule, rasprostranjenom na 30 hektara, preko puta Brijuna. 

Dočekao nas je diplomirani agronom Edi Družetić, nedvojbeno jedan od najzaslužnijih za svjetsku "vizit-kartu" njihova ulja Salvela, ali i za ostali proizvodni program i uspjeh tvrtke. 

Samozatajan, skroman, ovaj veteran agronomije i poznati publicist stručnih knjiga i priručnika, uglavnom u izdanjima Slobodne Dalmacije, preuzeo je ulogu našeg vodiča ne samo kroz njihov maslinik, nego i kroz povijest maslinarstva na ovom području te kroz desetljeća "Agroproduktove" proizvodnje maslinova ulja. 

Ovaj vrsni stručnjak u "Agroproduktu" je od početka i ne zaboravlja da je osobno 1981. s ostalima dva mjeseca vadio kamenje i ukrcavao ga u prikolice da bi se zemlja pripremila za sadnju maslina. Danas mu asistiraju dvojica mladih agronoma, jedan specijaliziran za maslinarstvo, a drugi za vinogradarstvo.

Po njegovim riječima, Barbariga je bila "kolijevka" maslinarstva ovoga područja još u doba Rimljana, kad je na području ovog prostranstva stolovao rimski senator koji je imao imanje na kojem su se, uz nešto vinove loze, uzgajale uglavnom masline. Posjedovao je i uljaru, o čemu svjedoče njezini antički ostaci u mozaiku.

Idealna lokacija

– Ova je lokacija jako pogodna za maslinu. Zaštićena je od hladnih vjetrova sa sjevera i istoka i proteže se na blagoj padini uz more, što je dušu dalo za dug vegetacijski period masline. Ovdje sazrijevanje ploda ranije počne i kasnije završi – veli nam Edi Družetić prisjećajući se sadnje 1981. godine te velike hladnoće od -15 Celzijevih stupnjeva, koja je od 13. siječnja do 13. veljače 1985. godine poharala i opustošila maslinike. 

Mladi se nasad kompletno smrznuo, otpiljena su sva stabla do zemlje, a iz panjeva su uz veliku muku ponovno uzgojena stabla. Kasnije se nasad širio, tako da danas ima 8500 stabala istarske bjelice, pendolina, buže, lećina te nešto picholina. 

Danas bogato rađa, nagrađujući dugogodišnji trud i ljubav prema ovoj ikoni "Agroproduktova" tima, koji na terenu predvodi Edi Družetić. Lani su u ovom nasadu proizveli 17 tona ulja uz randman od 15,5 posto.

Najranije sorte u početku se beru ručno, a potom tresačima. Istoga dana masline se iz Barbarige, kao i iz maslinika u Fažani (na 12 hektara), odvoze u njihovu uljaru u Vodnjanu, koja ima tradiciju od 120 godina.

Proizvode dvije linije ulja. Prva linija Vodnjanski torčol je kvalitetno ulje namijenjeno širokoj potrošnji, prodaje se rinfuzo, te u bocama od pet litara do 0,75 litara. 

U drugoj liniji, u kojoj proizvedu nešto manje količine brenda Salvela, zastupljeno je pet monosortnih ulja: od buže, lećina, istarske bjelice, lechiona i pendolina. U toj liniji posebno je dragocjeno i iznimno kvalitetno ulje Aurum Salvela, miks koji odražava osobine godine, koji određenim sortama daje veću ili manju dozu aromatičnosti, gorkosti...

Japanci ludi za Salvela bužom

– Svake godine uspijemo dobiti super ulje visoke kvalitete bez recepta, jer svake godine biramo drukčiji omjer sorti sa svrhom postizanja sklada toga ulja – kaže Družetić, te ističe:

– Naša je proizvodnja podređena prvenstveno kvaliteti, što uključuje odabir sorti, određivanje vremena berbe, brzu preradu i posebnu njegu tijekom skladištenja. To sve jamči bogatstvo aroma i polifenola. Tretmani su svedeni na nužne, budući da stabla ne prskamo preventivno od nametnika, nego ih se prati i suzbija samo ako se primijeti njihov značajan napad. Cilj nam je sačuvati prirodnu ravnotežu. Također, puno ulažemo u nove tehnologije i mehanizaciju.

Nakon što smo mu uputili čestitke na zlatnim medaljama u svjetskim metropolama, čime se "Agroprodukt" svrstao u elitu svjetskog uljarstva, naš domaćin naglašava kako sudjeluju od lokalnih do državnih i svjetskih natjecanja s jedinim ciljem potvrde kvalitete svojih ulja. 

Ne izvoze ga u značajnim količinama, a zanimljivo je da su Japanci "ludi" za Salvelom bužom, koju isključivo traže. Izvoz bi mogao biti veći, ali većinu proizvodnje plasiraju na domaćem tržištu, a samo manji dio na vanjskom. 

Najveći dio proizvodnje prodaju u vodnjanskoj uljari, od čega pola proizvodnje kupe lokalni potrošači, zatim Zagrepčani i Riječani, te Talijani i Slovenci. Ostale količine prodaju u vlastitoj prodavaonici i podrumu, zatim preko distributera u Zagrebu po elitnim restoranima.

Vina s Punta Greka

Kako su maslinarstvo i vinogradarstvo tradicija "Agroproduktove" proizvodnje, tako imaju i vinograde na 45 hektara u okolici Pule i Medulina, te u Ližnjanu na poluotoku Punta Greka, po čemu je i nazvano vino. 

Vina bijela, poput Malvazije i Chardonnaya, te crna Merlot, Cabernet Sauvignon, Teran i Refošk, plasiraju pod brendom Medea. Lani su proizveli 250.000 litara vina, koje prodaju po restoranima Istre i Zagreba te u vlastitom podrumu i prodavaonici. Njihova vina također su ovjenčana zlatom.

Pet godina za kormilom "Agroprodukta" je mladi Aleksandar Bašić Palković, koji nam se pridružio u masliniku hvaleći Edija Družetića: "Ma najbolji agronom na svijetu!" Pitamo ga koji je recept za uspješan "Agroprodukt".

– Tradicija, iskustvo i tim stručnih, obrazovanih, mladih ljudi, uz primjenu novih tehnologija. Spojili smo mladost i iskustvo, što se pokazalo dobitnom kombinacijom. Svi su zaslužni za ovaj uzlet, naših 30-ak stalnih zaposlenika, uz desetak sezonskih radnika. Puno ulažemo u proizvodnju i preradu. Uložili smo ukupno 25 milijuna kuna, osiguranih preko europskih fondova, HBOR-a te vlastita sredstva. 

- Naše je umijeće što se brzo prilagođavamo ne čekajući da nam netko nešto da. Također, bez upornosti i puno rada nema uspjeha. Do tog cilja morate se odreći emocija, u smislu odricanja od nerentabilnih kultura, kao što su našem slučaju bile breskve i kupusnjače, te se okrenuti onima koje dugoročno znače razvoj i kvalitetu – objasnio je tajnu uspjeha direktor Bašić Palković.

Branka Žužić

Škola u prirodi 

Prije nego što je preuzeo ulogu našeg domaćina, Edi Družetić u ulozi vodiča proveo je učenike trećih i četvrtih razreda iz Topuskog i Gline kroz nepregledan maslinik. Djeca su u sklopu Škole u prirodi boravila na Puntiželi pokraj Pule. 

On im je s toliko strpljenja, ljubavi i žara pričao priču o maslinarstvu te o proizvodnji maslinova ulja i vina da nas ne bi čudilo da se netko od tih mališana jednog dana odluči krenuti baš stopama njihova vodiča i da mu agronomija bude budući poziv, nedvojbeno perspektivan, ali u puno uređenijoj zemlji nego što je Hrvatska, kojoj poljoprivredna proizvodnja baš i nije neki prioritet...

Kolumnist Masline

A da je riječ o iznimnom stručnjaku, govori podatak da je Ediju Družetiću baš na dan našeg posjeta iz tiska izišla šesta knjiga u izdanju Slobodne Dalmacije o zaštiti voćaka, s naglaskom na Mediteran. Do sada se u svojim knjigama bavio poviješću maslinarstva, rezidbom, zaštitom i navodnjavanjem, a neke od njih doživjele su nadopunjena izdanja. Edi Družetić je i stalni kolumnist Masline, našeg i vašeg omiljenog časopisa.

25. travanj 2024 01:59