StoryEditorOCM

muha radi štetuKožarić-Silov: Požurite u berbu! Ako niste sigurni, donesite nam masline na procjenu!

Piše PSD.
21. listopada 2016. - 23:12
masline23-171016.JPG

Maslinari čiji su maslinici smješteni duž obale i koji su bogato natapani vodom ili su u područjima s relativno visokim stupnjem vlažnosti, a nisu pribjegli nikakvoj zaštiti maslina od nametnika, ne bi trebali čekati s berbom, već bi u svoje maslinike trebali krenuti već ovaj tjedan. 

Ponajprije se to odnosi na maslinike u kojima je 30 i više posto plodova napadnuto maslininom muhom. Na takvim plodovima je zamjetna promjena boje i izlazna rupica koja je jasan pokazatelj da je ličinka druge generacije maslinine muhe napustila svoje stanište unutar ploda. 

Ističe to Gordana Kožarić-Silov, viša stručna savjetnica za zaštitu bilja u šibensko-kninskoj Poljoprivredno-savjetodavnoj službi. Napominje da je primjećen let treće generacije maslinine muhe koja je počela s odlaganjem jaja.

– U ovisnosti o području i vremenskim prilikama, ličinke će iz plodova početi izlaziti za 10-ak dana do dva tjedna, no do tada će odraditi svoje, odnosno znatnije oštetiti plod. Ove godine je, generalno, zabilježena veća šteta od druge generacije maslinine muhe duž obalnog područja i vodenih površina, u vrtovima i mjestima gdje se zalijevalo, gdje je bila veća relativna vlaga zraka. 

- Sad u plodovima možemo naći ličinke druge generacije maslinine muhe u zadnjem stadiju i jako puno kukuljica. Većina tih kukuljica je prazna. Maslinari vide da je maslina promijenila boju i da ima izlaznu rupu za koju često smatraju da je ubod kukca nametnika. Ta rupa, međutim, nije ubod.

- Rupa je završena priča, odnosno pokazatelj da je maslinina muha već napravila štetu. Plod je ubola još prije četiri tjedna, položila jaje, iz jaja se razvila ličinka koja se hranila, došla do koštice, uz nju „putovala“ ka pokožici ploda, prešla u stadij kukuljice i iz kukuljice izletjela vani. Kod tog izlijetanja napravila je rupu na pokožici i ona je vidljiva. Te su masline promijenile boju – kaže Kožarić-Silov.

Donesite masline na procjenu!

Na pitanje kada početi s berbom maslina ove godine nema, veli, generalnog pravila. Za procjenu kada bi bio najbolji trenutak za to, u Poljoprivredno-savjetodavnu službu trebalo bi donijeti između 50 i stotinu plodova sa svake parcele zasađene maslinama, a najoptimalnije bi bilo upravo stotinu.

– Tako bi mogli sa sigurnošću procijeniti stupanj zrelosti i postotak zaraze maslinine muhe. Po literaturi i po struci - kad zaraza maslininom muhom prelazi 30 posto, tu bi trebalo ići odmah u berbu bez obzira na stupanj zrelosti i ne bi trebalo čekati s berbom po nekim tradicionalnim uzusima sredinom studenoga. Gdje maslinari primjete da na plodovima dominiraju izlazne rupe, treba odraditi berbu čim prije. Treća dekada listopada je idealna.

Izuzetak su, naglašava viša savjetnica, područja udaljenija od obale ili vodenih površina na kojima su masline trpjele sušu.

– U onim maslinicima na krševitom i kamenitim lokalitetima gdje su plodovi, unatoč ljetnim pljuskovina koncem kolovoza i početkom rujna, za naleta druge generacije maslinine muhe, bili smežurani, koji su patili sušu, tu muha nije odložila jaje. Prisustvo ličinki je ispod praga štetnosti, pa nije trebalo ni odraditi zaštitu posebnim preparatima. 

- Bilo je slučajeva da jedan vlasnik koji ima pet maslinika u krugu pet kilometara bilježi posve različitu situaciju u svakom od njih. U masliniku na dubokom tlu bilo je štete od muhe, a u onom koji je na kršu, na kamenitom tlu, gdje su masline patile sušu, nije bilo muhe. U takvim bi se maslinicima, stoga, moglo pričekati s berbom do prvih dana studenoga.

Randman do 17 posto

Inače, dio maslinara je, kaže Kožarić-Silov, po preporuci Poljoprivredno-savjetodavne službe, već pobrao masline još pretprošlog tjedna, a randman, odnosno postotak ulja nakon prerade plodova je izuzetno dobar.

– Prosjek randmana je između 10 i 13 posto. Ima i primjera gdje randman doseže i 16 i 17 posto. Već smo probali neka ovogodišnja ulja i vrlo su harmonična i ujednačena iako bi se očekivalo da, s obzirom na ranu berbu, budu pikantnija i gorča. Kad se ostave na zraku, brzo se bistre.

- Nema, stoga, nikakvog opravdanog razloga da se u maslinicima gdje je zamjetna jača zaraza muhom, ne započne s berbom. U protivnom bi se moglo dogoditi da dobiju ulje koje neće biti ekstradjevičanske kvalitete, nego djevičanske, a moguće je da bi se mogla osjetiti i nekakva lagana mana. Oni maslinari koji su, po preporuci naše Službe, zaštitili masline od druge generacije maslinine muhe i koji su se konzultirali s nama, tog se pravila ne trebaju pridržavati. Oni još mogu pri čekati – preporučila je savjetnica Kožarić-Silov.

Marina JURKOVIĆ

Tko je zaštitio masline, nema problema s muhom

U Poljoprivredno-savjetodavnoj službi radim već 17-u godinu i moj primarni posao je praćenje bolesti i štetnika na kulturama, pa sam posljednjih 12-13 godina usredotočena na javne preporuke koje, u ovom slučaju, maslinarima mogu biti od velike pomoći, osobito kada je riječ o načinu i vrsti zaštite maslina. 

Obznanjujem ih posredstvom različitih medija. Još uvijek, nažalost, ima onih koji ne slušaju struku i rade po svome, a onda kad nastane problem, krivnju ne pronalaze u vlastitom ponašanju.

– Kao primjer spomenut ću opadanje plodova masline tijekom rujna. Čak 90 posto plodova je otpalo kao direktna posljedica štete od drugog naleta maslinovog moljca. Bilo je upozorenja na to da je let dosta velik i da će biti problema, pa sam na vrijeme preporučila da se napravi zaštita. Oni koji su pribjegli zaštiti, problema sa maslinovim moljcem nemaju - izričita je Gordana Kožarić–Silov.

24. travanj 2024 21:11